ΠΑΤΡΑ: Σάλος με γιατρό που έγραφε ναρκωτικά σε ΑΜΚΑ ασχέτων ασθενών – Στο Πειθαρχικό του Ιατρικού μετά από συστάσεις

Φορτωμένο το ΑΜΚΑ τους με συνταγογραφήσεις ναρκωτικών ουσιών βρήκαν αρκετοί Αχαιοί οι οποίοι ουδέποτε και για κανέναν λόγο έκαναν χρήση αυτών των ουσιών.
Η διερεύνηση των καταγγελιών τους οδήγησε σε συγκεκριμένο Πατρινό γιατρό ο οποίος έχει επιδοθεί στην υπερσυνταγογράφηση τέτοιων ουσιών.
Οπως ανέφεραν στην «Π» ασφαλισμένοι, ο συγκεκριμένος γιατρός, εν αγνοία τους, έκανε χρήση του ΑΜΚΑ τους και συνταγογραφούσε ναρκωτικές ουσίες. Οπως ενημερώθηκαν δε, δεν ήταν οι μοναδικοί που έπεσαν θύμα αυτής της παράνομης διαδικασίας αλλά αφορά αρκετούς ασφαλισμένους.
Η «Π» απευθύνθηκε στην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου η οποία επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των ασφαλισμένων. Ειδικότερα μας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών το οποίο συνταγογραφεί μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων με ναρκωτικές ουσίες. Κι αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας συστηματικά το ΑΜΚΑ ασθενών οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη του δραστηριότητα και βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν στον ηλεκτρονικό τους φάκελο συνταγογραφήσεις μεγάλων ποσοτήτων τέτοιων ουσιών.
Η κ. Μαστοράκου μάς είπε ότι το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου έχει ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα αυτό. «Τον έχουμε καλέσει σε απολογία. Του έχουμε κάνει προσωπικές συστάσεις. Τον έχουμε παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και επιπροσθέτως έχει επιληφθεί του θέματος και ο εισαγγελέας. Από την πλευρά μας δράσαμε άμεσα και πράξαμε όλα όσα προβλέπονται από το καταστατικό μας και από τον νόμο».
Ωστόσο το παράδοξο είναι ότι παρ’ ότι έχουν δρομολογηθεί όλα αυτά φαίνεται ότι ο γιατρός συνεχίζει τη δράση του. Κι αυτό προκύπτει από τις συνεχείς καταγγελίες που δέχεται ο Σύλλογος για παράνομη συνταγογράφηση των ουσιών αυτών σε ΑΜΚΑ ανύποπτων ασφαλισμένων.
Μάλιστα το θέμα το έχει θέσει η κ. Μαστοράκου και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητώντας να γίνουν έλεγχοι σε βάθος χρόνου και παράλληλα να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ώστε ο συγκεκριμένος γιατρός να αποκλειστεί από τη διαδικασία συνταγογράφησης και να εφαρμοστεί οτιδήποτε άλλο προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος γιατρός φέρεται να δέχεται στο ιατρείο του πάρα πολλούς χρήστες ουσιών και πιθανόν μέσω της παράνομης διαδρομής που έχει επιλέξει καλύπτει τις ανάγκες τους για χρήση ή για οτιδήποτε άλλο.
Ολα αυτά βέβαια απομένει να τα διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές.
Οπως εκτιμά πάντως η κ. Μαστοράκου, υπάρχει καθυστέρηση και αρκετή γραφειοκρατία στον έλεγχο του γιατρού και στην επιβολή μέτρων. Κι αυτό προκαλεί ερωτηματικά και προβληματισμό καθώς αφήνει περιθώρια συνέχισης αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

 

Μ. Ριζογιάννη (Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Πελοπόννησος”)