Κοροϊδία κυβέρνησης – τραπεζών με τα κονδύλια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Κυβέρνηση και τράπεζες μας κοροϊδεύουν με τον πλέον ξεδιάντροπο και εμφανή τρόπο σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια ή με άτοκα δάνεια για δύο χρόνια με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ποια είναι η αλήθεια: Η Κυβέρνηση εξήγγειλε το συγκεκριμένο προνομιακό δανεισμό ως πρώτο για ενίσχυση των πληγέντων επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις και έκτοτε επικράτησε χάος με μηδενικό σχεδόν αποτέλεσμα αφού ακόμη και για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων που εγκρίθηκαν η τύχη τους αγνοείται. Οι πληροφορίες από την αγορά λένε ότι οι τράπεζες έκρυψαν τις αιτήσεις των μικρών επιχειρήσεων και επιχείρησαν να προωθήσουν μόνο αιτήσεις που άγγιζαν στα όρια των 500000 ευρώ μεγάλων επιχειρήσεων είτε αυτές τα είχαν ανάγκη είτε όχι, για να εξυπηρετήσουν καλούς πελάτες και «φίλους».

Σε άλλες περιπτώσεις αναφέρονται πολιτικές πιέσεις για προνομιακό δανεισμό σε επιχειρηματίες φιλικά προσκείμενους στην κυβέρνηση.

Αναφέρθηκαν επίσης εκβιασμοί τραπεζών σε εταιρίες να δεχτούν να αφήσουν το 40% δανείου στον λογαριασμό τους, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής εισήγησης.

Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνώρισε πριν λίγες ημέρες (μιλώντας στον ΣΚΑΪ) ότι ο αριθμός των δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί είναι μικρός, καθώς πρόκειται μόνο για περίπου 2.500 δάνεια.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις:

-Ποιοι καρπώθηκαν τα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια και με ποια κριτήρια επελέγησαν;

-Γιατί παραμένουν κλειστές οι κάνουλες χαμηλότοκων δανείων για μικρές και πολύ μικρές υγιείς επιχειρήσεις;

-Η κυβέρνηση ή οι τράπεζες αποφασίζουν για την πολιτική στήριξης της αγοράς;

-Η κυβέρνηση ή οι τράπεζες αποφασίζουν για τα κριτήρια επιλογής ή απόρριψης μιας επιχείρησης;

-Η κυβέρνηση ή οι τράπεζες αποφασίζουν για το επιτόκιο δανεισμού;

-Ποια λογική (όχι τραπεζική αλλά πολιτική) έχει να καρπώνονται άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μεγάλες και ισχυρές εταιρίες και να δίδονται υψηλότοκα δάνεια με εξοντωτικούς και εκβιαστικούς όρους σε μικρές επιχειρήσεις ακόμη και αν είναι υγιείς και αναπτυσσόμενες;

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr