Novartis: Τέλος η προανακριτική -Στα μέσα Ιουλίου θα κριθεί αν θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο ο Παπαγγελόπουλος

Στις 15 Ιουλίου είναι το επόμενο ραντεβού που δίνουν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Αυτό προκειμένου να παραδώσουν τις πορισματικές τους αναφορές έτσι ώστε στη συνέχεια η ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση να συζητήσει το πόρισμα της επιτροπής και οι βουλευτές με μυστική ψηφοφορία να αποφανθούν για το αν πρέπει να παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Χθες η αυλαία έπεσε αιφνιδιαστικά στην προανακριτική καθώς ο πρώην υπουργός αρνήθηκε να συνεχίσει τη διαδικασία και να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής και αποχώρησε καταγγέλλοντας την διαδικασία.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκαναν λόγο για σαφή παραβίαση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του πρώην υπουργού για μεθόδους που θυμίζουν το 1989.

«Η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο όπως προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η μεθοδολογία που ακολουθείται, θυμίζει το ’89, η ΝΔ ετοίμαζε από καιρό διώξεις» είπε ο κ. Τσοβόλας ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για φίμωση του από την προανακριτική τονίζοντας «Λίγο πριν μας στραγγαλίσουν τους καταγγείλαμε και φύγαμε. Δεν είναι ελιγμός η αποχώρηση. Δεν είχα ολοκληρώσει αυτά που είχα να πω. Πήγανε να με φιμώσουν».

Πάνω από 200.000 σελίδες το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την προανακριτική

Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί στην προανακριτική επιτροπή από τις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών και των άλλων προσώπων ξεπερνά τις 200.000 σελίδες. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας εκτιμούν ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν είναι επαρκή προκειμένου να στηριχθούν τόσο οι αρχικές κατηγορίες κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού όσο κι αυτές που προέκυψαν μετά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Όπως αναφέρουν μέλη της επιτροπής από το σύνολο των στοιχείων στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της συμμορίας, της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου, της εκβίασης και της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας την αποχώρηση του κ. Παπαγγελόπουλου ανέφεραν ότι «Ο κ Παπαγγελόπουλος πήρε την μεγαλύτερη προθεσμία που έχει δοθεί ποτέ σε υπουργό ελεγχόμενο. Λάμβανε έγγραφα από την αρχή, εξετάστηκαν σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε, κατέθεσε αδιάκοπα ακόμη και όταν κουτσομπόλευε για δυο εβδομάδες. Και μόλις ήλθε η ώρα των ερωτήσεων το “κεντρικό μαγαζί” υπό το φως των παραδικαστικων αποκαλύψεων επέβαλε στο “παραμάγαζο” την αποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν για να σώσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα επί τέσσερις ημέρες για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά. Ακόμα και μέχρι χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του (για Πέμπτη μεσημέρι) και για την διαδικασία ερωτήσεων από την προανακριτική επιτροπή. Προφανώς υπό τον φόβο του για νέες εις βαρος του αποκαλύψεις και μετά από τα αδιέξοδα του αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε».

Από την άλλη πλευρά οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα απάντησαν αναφέροντας ότι «Η μονταζιέρα της Ν.Δ. και πάλι λειτούργησε χωρίς αιδώ και ίχνος αλήθειας. Διαδίδει ψευδώς ότι δήθεν αποχώρησε σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να μη δεχθεί ερωτήσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Επιτροπής, ενώ υπέβαλλε σήμερα για πολλοστή φορά το αίτημα να κληθούν και να εξετασθούν οι ουσιώδεις μάρτυρες Αντώνης Σαμαράς – μηνυτής – η Παπασπύρου – επιθεωρήτρια – οι Εισαγγελείς που πήγαν στο Παρίσι για να εξετάσουν νομίμως τον ουσιώδη μάρτυρα Φαλτσιανί, τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και Γιάννη Φιλιππάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν από τους κυρίους Μινωή, Αγγελή και λοιπούς, εν τούτοις απέρριψαν και πάλι το αίτημα αυτό, αποδεικνύοντας ότι έχουν προαποφασίσει την άσκηση Ποινικής Δίωξης».