Ηλίας Μόσιαλος: Σχεδόν ανέφικτη η πρόληψη από τον κορωνοϊό – Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του

Τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσει ο κορωνοϊός εξήγησε ο Ηλίας Μόσιαλος στη νέα του ανάρτηση σχετικά με την πανδημία.

Ολο και περισσότερα στοιχεία μαθαίνουμε σχετικά με τον κορωνοϊό. Αλλωστε το γεγονός ότι πρόκειται για μια νέα ασθένεια, αναγκάζει τους επιστήμονες να «κολυμπήσουν» σε αχαρτογράφητα ύδατα ώστε να βρουν απαντήσεις στις πολύ σημαντικές ερωτήσεις που δημιουργούνται από την πανδημία.

Ο καθηγητής του LSE, τονίζει πως «το 40-45% των ατόμων που νόσησαν με Covid-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικά και άλλα ίσως να βιώσουν ήπια την ασθένεια χωρίς διαρκή συμπτώματα», κάτι που καθιστά σχεδόν ανέφικτη την πρόληψη από τη νόσο.

Στη συνέχεια, αναφέρεται και στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

«Επειδή η νόσος του Covid-19 είναι μια νέα ασθένεια, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες και συστηματικές μελέτες σχετικά με τη πορεία όσων νόσησαν με σοβαρά συμπτώματα. Ακόμα και οι πρώτοι ασθενείς που ανέρρωσαν στην Κίνα μολύνθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Υπολογίζεται πλέον ότι το 40-45% των ατόμων που νόσησαν με Covid-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικά και άλλα ίσως να βιώσουν ήπια την ασθένεια χωρίς διαρκή συμπτώματα (doi.org/10.7326/M20-3012). Ωστόσο, για πολλούς ασθενείς Covid-19 η ανάρρωση διήρκησε πολύ περισσότερο από τις δύο εβδομάδες που περιγράφει ο ΠΟΥ και η ιατρική κοινότητα.

Άλλοι ασθενείς που δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αναφέρουν πως έπασχαν ή πάσχουν από κόπωση, διάρροια, δυσκολία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους και βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, αλλά και ναυτία και τρόμο. Καθώς οι οδηγίες δεν καταγράφουν όλα τα συμπτώματα που βιώνουν κάποιοι ασθενείς, αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο αμφιβολίας, και σύγχυσης. Προκαταρκτικά στοιχεία, καθώς και μελέτες για τους κορωνοϊούς SARS και MERS, υποδηλώνουν ότι για μερικούς ανθρώπους, η πλήρης ανάρρωση μπορεί να αργήσει πολύ, ενώ μερικοί μπορεί να μην επιστρέψουν στην προ- Covid-19 φυσική τους κατάσταση. To NHS στο Ηνωμένο Βασιλείο υπολογίζει ότι από τους νοσηλευθέντες ασθενείς Covid-19, ίσως το 45% να χρειαστεί συνεχή ιατρική περίθαλψη, το 4% να χρειαστεί αποκατάσταση και το 1% να χρειαστεί μόνιμη φροντίδα».

https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/880288/COVID-19_hospital_discharge_service_requirements.pdf