(Βιντεο)-Τραμπ: «Βουίζουν» τα ΜΜΕ για την κατάσταση της υγείας του – Έχει νευρολογικό πρόβλημα;

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την κατάσταση της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου με την κοινότητα των Αφροαμερικανών να συνεχίζει τις κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας ζητώντας δικαιοσύνη για την δολοφονία δύο μαύρων από λευκούς αστυνομικούς. Η Αμερική μοιάζει με καζάνι που βράζει με τους διαδηλωτές να ξεχύνονται στους δρόμους ζητώντας να μπει τέλος στον ρατσισμό, την ώρα που τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ «βουίζουν» για την υγεία του 74χρονου Προέδρου. «Τι συμβαίνει με την υγεία του πιο ισχυρού άνδρα στον πλανήτη;», διερωτάται το γαλλικό περιοδικό «Le Point» σχολιάζοντας το βίντεο που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου απεικονίζοντας ασταθή και κουρασμένο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το γαλλικό δίκτυο «France 24» υπενθυμίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πλέον 74 ετών. Το Σάββατο, η παρουσία του Τραμπ στην τελετή αποφοίτησης στην στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ όπου έδειξε κάποια σημάδια κούρασης και αστάθειας προκάλεσαν εκ νέου σχόλια για την κατάσταση της υγείας του.

Μετά την ομιλία του ενώπιον των αποφοιτούντων που θα αποτελέσουν την αυριανή ελίτ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, και καθώς κατέβαινε από το βήμα, ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να δυσκολεύεται να περπατήσει στην ειδική ράμπα, την οποία κατέβηκε με μικρά, ασταθή διστακτικά βήματα. Η ράμπα πρόσβασης στο βήμα του Γουέστ Πόιντ ήταν «πολύ μακριά και απότομη και, κυρίως, ήταν πολύ ολισθηρή», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα. Κατά συνέπεια, ήταν εξαιρετικά προσεκτικός για να μην πέσει και δώσει την ευκαιρία στα μέσα ενημέρωσης να τον κοροϊδεύουν. Και τονίζει ότι κατέβηκε «τρέχοντας» τα τελευταία μέτρα της ράμπας.

 

 

Ωστόσο, τα αμερικανικά ΜΜΕ, υπογράμμισαν ότι, στη μέση της ομιλίας του χρειάστηκε την βοήθεια και του δεύτερου χεριού του για να φέρει το ποτήρι με το νερό στα χείλη του, καθώς και ότι πρόφερε με το ζόρι το όνομα του στρατηγού Ντάγκλας ΜακΑρθουρ, ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μπάντι Λι, ψυχίατρος του Πανεπιστημίου Γέιλ σχολίασε στο Twitter: «Πρόκειται για επίμονη νευρολογική ένδειξη, η οποία, σε συνδυασμό με άλλες, θα ήταν αρκετά ανησυχητική ώστε να απαιτεί μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου».

Στο μεταξύ, η εκτός προγράμματος μυστηριώδης επίσκεψη του Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο σε στρατιωτικό νοσοκομείο κοντά στην Ουάσινγκτον είχε επίσης δημιουργήσει ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του ενισχύοντας τις υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά. Σύμφωνα με τις φήμες, η επίσκεψη στο νοσοκομείο προκλήθηκε από πόνους στο στήθος που θα μπορούσαν να είναι ένδειξη για καρδιακά προβλήματα. Κατά την διάρκεια της τελετής στην μνήμη των πεσόντων αμερικανών στρατιωτών στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Αρλινγκτον στο τέλος του Μαΐου ο Ντόναλντ Τραμπ έδειχνε ότι δεν μπορεί να σταθεί ακίνητος.

Μεγάλο προβάδισμα του Μπάιντερ στις γυναίκες ψηφοφόρους

Κι ενώ η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τι μπορεί να συμβαίνει με την υγεία του Τραμπ, ο ίδιος έχει ήδη απολέσει τη ψήφο των μαύρων και όχι μόνο. Ο ασταθής Τραμπ, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση των «New York Times», τρώει τη σκόνη του φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών σε ότι αφορά το ωραίο φύλο. Ο μεγαλύτερος πολιτικός του αντίπαλος, Τζο Μπάιντεν έχει, με το μέρος του την ψήφο των γυναικών: το 59% ψηφίζει «δαγκωτό» Μπάιντεν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι μόλις 35%, μία διαφορά που έχει να καταγραφεί εδώ και μισό αιώνα, όπως αποκαλύπτουν οι «New Υork Times». Ωστόσο, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση, ο Τραμπ έχει την υποστήριξή των ανδρών (το 46% επιλέγει Τραμπ έναντι 44% που προτιμά τον Μπάιντεν).

Η τελευταία του εμφάνιση με τον φακό να τον απεικονίζει να χρειάζεται με τα δύο χέρια του να σηκώνει ένα ποτήρι νερό για να δροσιστεί και να κατεβαίνει τα σκαλιά τόσο προσεκτικά βάζοντας σε υποψίες τους Αμερικανούς για την υγεία του έρχονται να προστεθούν στο τεταμένο προεκλογικό κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ εν μέσω και της πανδημίας της νόσου Covid- 19.

Αρχικά, ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν ήταν αυτός που είχε βρεθεί στο στόχαστρο για την κατάσταση της υγείας επειδη είχε υποπέσει σε ουκ ολίγα λεκτικά ατοπήματα όπως, για παράδειγμα, είχε μπερδέψει τον αριθμό των νεκρών από το νέο κορωνοιό με τα κρούσματα. Τώρα, όμως, ο ένοικος του Λευκού Οίκου βρίσκεται στην ίδια θέση με τους ειδικούς που παρακολούθησαν το επίμαχο βίντεο που τον απεικονίζει σε στιγμές αδυναμίας να προβληματίζονται για την κατάσταση της υγείας ζητώντας περαιτέρω εξετάσεις .

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ ακύρωσε την προεκλογική του ομιλία στην Τούλσα της Οκλαχόμα το Σάββατο καθώς συνέπιπτε με την επέτειο της σφαγής των Αφροαμερικανών εκεί το 1921. Ωστόσο, το γεγονός ότι την προγραμμάτισε εκεί τις ημέρες των εκδηλώσεων της σφαγής και μάλιστα όταν το ακροατήριό του είναι ακροδεξιοί, ρατσιστές και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, οι πρόγονοι των οποίων συμμετείχαν στη σφαγή. Η συγκυρία της εξέγερσης όμως για τον φόνο των Αφροαμερικανών Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη και του Ρέισαρντ Μπρουκς στην Ατλάντα και δεν επιτρέπουν στον ΤΡαμπ να απευθυνθεί στο ακροατήριό του με την γνωστή προκλητική ακροδεξιά ρητορική του. Γι’ αυτό υποχρεώθηκε να αναβάλει την περιοδεία και ομιλία του.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Τραμπ, σε ηλικία 70 ετών και 220 ημερών όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο 2017, ήταν ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μεγαλύτερος και από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Πρόσφατα προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας ότι λάμβανε επί δύο εβδομάδες αγωγή με υδροξυχλωροκίνη ως προληπτικό μέτρο κατά του νέου κορωνοϊού με το γιατρό του Λευκού Οίκου να επισημαίνει ότι ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος δεν είχε καμία από τις παρενέργειες που συνδέονται με την λήψη του φαρμάκου κατά της ελονοσίας. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση της υγείας του προέδρου παραμένει καλή», δήλωσε πρόσφατα ο γιατρός του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, που αγαπά το γκολφ και το φαστ φουντ, έχει ύψος 1,90 και ζυγίζει 110 κιλά.