Τραμπ: Ετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ


Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει τις κυρώσεις που θα επιβάλλει στη Βαγδάτη εξαιτίας της απόφασης του ιρακινού κοινοβουλίου με την οποία απαίτησε να αποχωρήσουν από τη χώρα όλα τα ξένα στρατεύματα, έγραψε η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλλει στο Ιράκ «κυρώσεις που δεν θα έχουν ξαναδεί ποτέ» και θα κάνουν εκείνες που εφαρμόζονται σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν «χαλαρές» εάν η Βαγδάτη ζητήσει να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ τόνισε πως δεν θα εγκρίνει τέτοια κίνηση αν πρώτα δεν «αποζημιωθούν» οι ΗΠΑ για την κατασκευή μιας βάσης η οποία τους στοίχισε «πολλά δισεκατομμύρια» δολάρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Πόουστ, ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο όσον αφορά τις κυρώσεις αυτές [1]. Πάντως, η εφημερίδα προσθέτει ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση.

Η σχέση Ουάσινγκτον-Βαγδάτης βρίσκεται σε κρίση την Παρασκευή, όταν διεξήχθη ο αμερικανικός αεροπορικός βομβαρδισμός στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Ιρακινός Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ηγετικό στέλεχος σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, και άλλοι τουλάχισρον έξι άνθρωποι.

Η Τεχεράνη χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το σύνολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

Το κοινοβούλιο του Ιράν υιοθέτησε σήμερα εκτάκτως νομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» το σύνολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη από αμερικανικό πλήγμα.

Οι Ιρανοί βουλευτές τροποποίησαν πρόσφατο νόμο που χαρακτήριζε “τρομοκρατική οργάνωση” τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες από το Κέρας της Αφρικής ως την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Το νέο νομοσχέδιο επεκτείνει τον χαρακτηρισμό αυτόν στο Πεντάγωνο, σε όλες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και σε όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στον φόνο του Σουλεϊμανί.