Τέλος στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των Λούνα Παρκ βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

Τέλος στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των Λούνα Παρκ βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Υ.Α. 50116/2020, ΦΕΚ 2065/Β’/30.05.2020 στην οποία περιλαμβάνονται οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις των Ελεγκτών Επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και με την οποία καθορίζεται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου όλων των σταθερών και περιοδευουσών διατάξεων και εξοπλισμών ψυχαγωγίας και αναψυχής.

Έτσι ρυθμίζεται η ανεξέλεγκτη λειτουργία παρόμοιων χώρων, στις εγκαταστάσεις των οποίων στο παρελθόν κατεγράφησαν τραγικά συμβάντα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, όπως ο θάνατος ενός αγοριού 13 ετών στο “Λούνα Πάρκ του Θανάτου” στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης το Πάσχα του 2014.

Ο θάνατος του 13χρονου αγοριού και ο βαρύτατος τραυματισμός της αδελφής του υπήρξαν η αφορμή να αναδειχθεί το “χαλαρό” καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργούσαν τόσο οι επιχειρηματίες του είδους όσο και κάποιες δημοτικές αρχές, όσον αφορά στις προϋποθέσεις αδειοδότησης λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων.

Έξι χρόνια μετά ο κανονισμός υιοθετεί την πρόταση των εξειδικευμένων στελεχών της ΕΑΔ, σε εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 13814:2004 το οποίο υιοθέτησε ο ΕΛΟΤ το 2019, για την υποχρεωτική:

α) πιστοποίηση των παιχνιδοκατασκευών για τα Λούνα Παρκ και λοιπούς χώρους ψυχαγωγίας

β) τακτική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων και των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητάς τους από αναγνωρισμένους Φορείς Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής λειτουργία και η καταλληλότητα αυτών, λαμβάνοντας υπόψη και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι προτάσεις των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της ΕΑΔ βασίζονται στα αποτελέσματα ενδελεχών ελέγχων σε Λούνα Παρκ του Ελληνικού, καθώς και σε συναφείς εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας στους Δήμους Αμαρουσίου, Ωρωπού, Σπάτων-Αρτέμιδος, Νέας Σμύρνης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη με αντικείμενο την εξέταση της νομιμότητας αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργίας διαφόρων επιχειρήσεων που εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία της έννοιας των χώρων ψυχαγωγίας (Λούνα Παρκ, παιδότοποι, πάρκα ψυχαγωγίας κ.α.).

Η ΕΑΔ συνεργάζεται με το σύνολο των αρμόδιων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, ασφάλειας και πιστοποίησης εγκαταστάσεων και παιχνιδοκατασκευών με κοινό στόχο να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα και να μην υπάρξουν νέοι τραυματισμοί στους χώρους, οι οποίοι προορίζονται για την ψυχαγωγία και το παιχνίδι των παιδιών μας.