Κόκκινα δάνεια, «Ηρακλής» και νέο πτωχευτικό πλαίσιο στην ατζέντα θεσμών-κυβέρνησης

Εντατικές και δύσκολες αναμένεται να είναι οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθεί για φέτος το πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών μέχρι να ισχύσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Τα μεγάλα θέματα έχουν να κάνουν με το ποιοι θα ενταχθούν στην «περίμετρο προστασίας», ποια θα είναι τα κριτήρια για το ύψος και τη διάρκεια της κρατικής επιδότησης των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Ήδη χτες μιλώντας στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντίνου Μάρκου και του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλη Κατρίνη για την προστασία της 1ης κατοικίας τόνισε ότι ο νέο πλαίσιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτιμηθεί το πόσους θα καλύψει. Μάλιστα παρέπεμψε και στον αρχικός σχεδιασμός του προηγούμενου πλαισίου που ήταν κατ΄ εκτίμηση για 150.000 και τελικά αφορούσε 90.000.

«Παρά τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν στο μεσοδιάστημα, νομοθετικές και λειτουργικές, και την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης για την προστασία των ευάλωτων συμπατριωτών μας, το πλαίσιο προστασίας δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» είπε και συμπλήρωσε:

«Συγκεκριμένα, μέχρι τέλος Μαρτίου, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα μόλις 3.198 αιτήσεις, βέβαια από 1.368 στο τέλος του 2019, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι περίπου 90.000.Από αυτές, 1.528 προτάσεις ρύθμισης έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες, από μόλις 402 στο τέλος του 2019.

Να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών.

Από αυτές τις προτάσεις, 830 έχουν γίνει δεκτές από τους δανειολήπτες, έχοντας διασώσει την κύρια κατοικία τους, από μόλις 124 στο τέλος του 2019.

Η μέση αξία κύριας κατοικίας, που προστατεύεται, ανέρχεται στις 80.000 ευρώ.

Το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης είναι 37% της μηνιαίας δόσης. Ενώ το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 21% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν.

Συνολικά, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το Μάρτιο του 2020 ρυθμίστηκαν, από τράπεζες και διαχειριστές δανείων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συνολικά, περίπου 210.000 δάνεια, αξίας άνω των 10,9 δισ. ευρώ.

Από αυτά το 90% αφορούν δάνεια τα οποία ρυθμίστηκαν διμερώς.

Από το σύνολο των 210.000 δανείων περίπου τα 70.000 είναι στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων περίπου 45.000 αφορούν δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι από τον συνολικό αριθμό δανείων που έχουν ρυθμιστεί, από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, έχει διενεργηθεί διαγραφή οφειλής στα 8 από τα 10 δάνεια» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε γενικές γραμμές χτες ο κ. Σταϊκούρας έδωσε τα ειδικά χαρακτηριστικά του νέου σχήματος, που θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους επιδοτώντας για πρώτη φορά και μάλιστα σε ποσοστό 90% τα δάνεια συνεπών νοικοκυριών.

«Έίχε ήδη προγραμματιστεί, πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, να υιοθετηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι «το νέο αυτό πλαίσιο προβλέπεται να αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα, και θα περιλαμβάνει:

 τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών, με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του,

 τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας, για υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους,

 τη δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών,

 πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,

 πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών γι’ αυτούς.

Πάντως το θέμα των κόκκινων δανείων είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που φέρνει η πανδημία. Μάλιστα την εκτίμηση ότι η κρίση του κορονοϊού θα δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια της τάξεως των 7 – 10 δισ. ευρώ, διατύπωσε σε διαδικτυακή συζήτηση την περασμένη εβδομάδα ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS, Θεόδωρος Καλαντώνης.

«Είναι πολύ δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Αναμένουμε σίγουρα αύξηση κόκκινων δανείων, η κρίση θα δημιουργήσει νέα γενιά κόκκινων δανείων και μιλάω και για τις δύο κατηγορίες (παλιά και νέα). Μιλώ για αύξηση της τάξης του 10%-15%, σε αριθμούς περίπου 7-10 δις ευρώ, λαμβάνοντας υπόψιν ότι σήμερα τα κόκκινα δάνεια είναι στα 70 δις ευρώ. Η Scope στην Ιταλία που τόλμησε να κάνει πρόβλεψη για την Ιταλία, μίλησε και αυτή για αύξηση των NPLS κατά 10%-15%. Σίγουρα θα είμαστε κάτω από την Ιταλία, αλλά περίπου εκεί» είπε ενώ σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει για το θέμα τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Oικονομικών (Χρήστος Σταϊκούρας), Ανάπτυξης (Άδωνις Γεωργιάδης) και τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών Alpha Bank (Βασίλη Ψάλτη), Attica Bank (Θεόδωρο Πανταλάκη), Εθνική Τράπεζα (Παύλο Μυλωνά), Eurobank (Φωκίωνα Καραβία) και Τράπεζα Πειραιώς (Χρήστο Μεγάλου).

Πάντως ήδη το φορτίο φορτίο των προβληματικών δανείων για τις τράπεζες ήταν ήδη μεγάλο προ πανδημίας. Εξ ου και τη πρωτοβουλία για το σχέδιο Ηρακλής που όμως τώρα μένει να φανεί αν θα κρατηθεί στη ζωή καθώς έχει ως βασική παράμετρο εγγυήσεις του κράτους προς τα funds σε περιπτώσεις μη επίτευξης στόχων που έχουν τεθεί.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) στο τέλος του 2019 τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 70,5 δισ ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 35,2% του συνόλου των δανείων. Την ίδια ώρα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφωνόταν σε μόλις 2,7%, κάτι που δείχνει ότι ενδεχομένως η πανδημία έχει δώσει μια «σχετική ευκαιρία» για το τραπεζικό σύστημα μια και διαφορετικά οι πιέσεις θα ήταν αφόρητες.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου αναμένονται τα πρώτα συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις τράπεζες καθώς η ΕΒΑ θα δημοσιοποιήσει περίπου 1 εκατομμύριο δεδομένα, δηλαδή πάνω από 7.500 στοιχεία για κάθε μία από τις 125 τράπεζες που συμμετέχουν στη διαδικασία, με έμφαση στην κεφαλαιακή τους βάση, την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την έκθεση τους σε κινδύνους.

Πηγή: Reporter.gr