Η Μαία Πρωτοστάτης της Μαιευτικής Φροντίδας

Το Δ.Σ του Σωματείου μας, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μαιών/Μαιευτών, που καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 του Μάη με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM), απευθύνει θερμό χαιρετισμό στις Μαίες του Νοσοκομείου μας, για το σημαντικότατο έργο που επιτελούν, τιμά και συγχαίρει τις Μαίες για τη συμβολή τους στην υγεία της μητέρας και του παιδιού.
Η Μαία Πρωτοστάτης της Μαιευτικής Φροντίδας”.
Με αυτό το σύνθημα γιορτάζουν φέτος όλες οι μαίες.
Το φετινό μήνυμα όπως το όρισε η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών, βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Ποιότητα–Ισότητα– Ηγεσία. Η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι αποτέλεσμα ανθρωποκεντρικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης στις μαιευτικές υπηρεσίες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μαιών/Μαιευτών τιμάται παγκόσμια ως ένδειξη της αναγνώρισης της προσφοράς των μαιών/μαιευτών στην κοινωνία και του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζουν στην υγεία των γυναικών. Οι μαίες και οι μαιευτές συμβάλλουν σημαντικά σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια της μητρότητας και σε άλλα που αφορούν τον τοκετό και την υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας
Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, η μαμή για τους παλιότερους, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού.
Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα είναι αλήθεια ότι το Μαιευτικό επάγγελμα βάλλεται από παντού, εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και επιλογών. Σε πολλές περιπτώσεις η Μαία και ο μαιευτής είναι αναγκασμένοι διαρκώς να υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους και να διευκρινίζουν το ρόλο τους, όπως αυτός έχει νομικά θεσπιστεί αλλά και καταξιωθεί ιστορικά και κοινωνικά.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαία και ο μαιευτής στην Ελλάδα είναι πολλά και άλυτα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επαγγελματική δυσαρέσκεια και απογοήτευση, ιδιαίτερα όταν κανείς παρατηρήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται συνάδελφοι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Μαίες δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν ότι oι γυναίκες και τα μωρά τους λαμβάνουν ποιοτική και αποτελεσματική μαιευτική φροντίδα -τη φροντίδα που τους αξίζει.
Με αφορμή την παγκόσμια αυτή ημέρα, το Δ.Σ του Σωματείου μας, μετά από σχετική απόφαση του, έχει προσδιορίσει για τίς 12/5/20 και ώρα 12:00 – 13:00, στα πλαίσια αυτού του εορτασμού και της παγκόσμιας ημέρας και των Νοσηλευτών, πέρα από τον εορταστικό χαρακτήρα, ¨τιμής ενεκεν¨ γι΄ αυτούς τους ευαίσθητους κλάδους, σιωπηλή διαμαρτυρία, στο πεζοδρόμιο έξω από την περίφραξη του Νοσοκομείου, διεκδικώντας:
 την ένταξή του στα ΒΑΕ,
 την συνέχιση της καταβολής του Νοσοκομειακού επιδόματος και την αύξησή του,
 ειδικό μισθολόγιο και αύξηση του ωρομισθίου για Αργίες και νυκτερινά.
 Πλήρη και χωρίς παρεμβολές άσκηση και εφαρμογή του καθηκοντολογίου τους.
 κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού
 Χωροταξικό επανασχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την στενότητα των χώρων, όπου εργάζονται, μια στενότητα που δυσχεραίνει καθημερινά την λειτουργία τους.
 τροποποίηση του οργανισμού με διαφορετική υπόσταση της Μαιευτικής του Μαιευτηρίου και της Γυναικολογικής κλινικής,
 και βεβαίως Νοσοκομείο φιλικό προς τα βρέφη.

Κώστας Πετρόπουλος

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ¨Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨
ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ¨Ο ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ¨