ΑΧΑΪΑ: «Δύσκολη η επανεκκίνηση» της εστίασης λένε οι καταστηματάρχες – «Δεν θα είναι αναίμακτη»!

Tην επιστροφή στα μαγαζιά τους περιμένουν οι επαγγελματίες της εστίασης, μετά τα όσα ανεπίσημα ακούγονται για την επιτάχυνση της άρσης των μέτρων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία Κοινή Υπουργική Απόφαση και τίποτα που να επιβεβαιώνει την επιστροφή στην κανονικότητα, οι επαγγελματίες της εστίασης, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν υπομονετικά την άρση των μέτρων και όταν τελικά αυτή γίνει και με τη «βούλα».

Άλλωστε, πλέον έχει μείνει μόνο η «ουρά», ο γάιδαρος έχει φαγωθεί, με την εστίαση να πληρώνει ακριβά το μάρμαρο αυτής της καραντίνας.

Πρόκειται για τον κλάδο που αναγκάστηκε να κλείσει από νωρίς τα μαγαζιά του (σχεδόν 10 μέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων).

Για να μην αναφερθούμε και στη ζημιά που είχε υποστεί ο κλάδος πριν από την πανδημία με την ακύρωση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι αναίμακτη.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει ως σύλλογος το 25% με 30% των καταστημάτων εστίασης της περιοχής, δεν θα μπορέσει να ξανανοίξει» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.”Το να ανοίξει κανείς μετά από δύο μήνες δεν είναι μία τόσο εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται να έχει κεφάλαιο κίνησης.

Όμως αυτό είναι αρκετά δύσκολο μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης. Εξάλλου, οι υποχρεώσεις τρέχουν ακόμα στο διάστημα της πανδημίας, όσο εμείς ήμαστε κλειστοί”.

Όσο για το τραπεζικό δάνειο που δίνουν η κυβέρνηση και οι τράπεζες ως κεφάλαιο κίνησης στους επιχειρηματίες για το νέο ξεκίνημα, είναι οι όροι τέτοιοι που δεν το δικαιούνται αρκετοί.

Η χειμερινή σεζόν έτσι κλείνει κάτι παραπάνω από αρνητικά για την εστίαση, ενώ πολλά από τα παραλιακά μαγαζιά στην καλοκαιρινή σεζόν φέτος δύσκολα θα ανοίξουν, ανάλογα βέβαια και με τα περιοριστικά μέτρα που θα υπάρξουν για τις παραλίες.