ΠΑΤΡΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, στο ΣΕΠΕ – Κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και οι καταγγελίες των εργαζομένων για ζητήματα μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Σήμερα, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας και προχωρά σε ισχυρό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη απολυμένοι στις ουρές της ανεργίας, αναγκασμένοι να ζήσουν με το «γενναιόδωρο» 800άρι για τον επόμενο ενάμιση μήνα και με αβεβαιότητα για το τι τους περιμένει όταν ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις.
Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εξακολουθούν να εργάζονται, δίχως να τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης για την πανδημία και δίχως να παίρνονται ειδικά μέτρα προστασίας όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε χώρους ήδη επιβαρυμένους με βλαπτικούς παράγοντες (χημικούς, βιολογικούς κ.τ.λ.).
Και σαν να μην έφτανε αυτό, Ήδη από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 11 Μάρτη, η κυβέρνηση επέτρεψε στους εργοδότες να κάνουν «λάστιχο» το χρόνο και το χώρο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς καν την υποχρέωση να ενημερώνουν καθημερινά το σύστημα «Εργάνη», ενώ έδωσε εντολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να μην κάνουν ελέγχους, να μη δέχονται καταγγελίες ούτε καν αιτήματα για τριμερείς συναντήσεις…
Έτσι, η εργοδοσία έχει πάρει από νωρίς το “πράσινο φως” να κάνει ότι θέλει. Ξεφορτώνουν προσωπικό, βάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στον πάγο με αναστολή συμβάσεων και άλλους τους ξεζουμίζουν με φουλ την εντατικοποίηση της εργασίας, άλλους τους “απασχολούν” αξιοποιώντας το εργαλείο της εκ περιτροπής εργασίας.
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης, που οι προτεραιότητες τους σε τίποτε δεν έχουν να κάνουν με την διασφάλιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.
Οι ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία που μπροστά στο βωμό του κέρδους αυτά τα βλέπουν ως κόστος.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Εντατικούς, καθημερινούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα και τις καταγγελίες συνδικάτων και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας. Μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας στις βιομηχανίες με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.

Εδώ και τώρα, άμεση ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών. Σταμάτημα όλων των εργασιών σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά Γραφεία του ΣΕΠΕ στην Πάτρα, σήμερα Τρίτη 14 Απρίλη και ώρα 9:00πμ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ