Δύσκολη και αργή για τους ξενοδόχους η “επιστροφή” της αγοράς – Τι έδειξε η έρευνα του ΙΤΕΠ

“Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να μην βουλιάξει η βάρκα, να καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι. Η ξενοδοχειακή δραστηριότητα θα ανοίξει ξανά δύσκολα και αργά και πολλά πράγματα τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα, θα έχουν αλλάξει”.

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός περιέγραψε την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά όχι μόνο από το πάγωμα κάθε τουριστικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως για το πώς ο κλάδος θα μπορέσει να ανακάμψει μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

“Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τοπίο που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ποια θα είναι η κατάσταση των tour operators και των αεροπορικών εταιρειών και υπό ποιους όρους θα γίνεται η συνεργασία με τα ξενοδοχεία. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητήσουμε με όρους κανονικότητας” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας με θέμα τις επιπτώσεις στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά από την πανδημία.

Σημείωσε δε πως το μέλλον είναι άγνωστο, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κορονοϊού από το Σεπτέμβριο. Ο ίδιος εκτίμησε πως η τουριστική αγορά θα αργήσει να επανέλθει, ότι πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν κατά τη φετινή χρονιά και πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί η τουριστική δραστηριότητα.

“Θα αργήσει πολύ να έρθει η ανάκαμψη πολλών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και η ξενοδοχειακή. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και έχουμε μπροστά μας αρκετούς μήνες αβεβαιότητας” τόνισε.

Αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης από τις τουριστικές επιχειρήσεις voucher 18μηνης διάρκειας, ο κ. Βασιλικός θεώρησε σωστή αυτή την κίνηση, αφού όπως είπε δεν υπάρχει κανείς που να μπορέσει να διαχειριστεί την επιστροφή των επιστροφών των προκαταβολών.

Τι έδειξε η έρευνα του ΙΤΕΠ
Ο τίτλος κύκλος της έρευνας “COVID-19 και ελληνικά ξενοδοχεία” του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του ΞΕΕ, που διενεργήθηκε στον διάστημα 1-10 Απριλίου έδειξε τα εξής: μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8%.

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά 56,1%.

Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δισ. για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ.

Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 31,1 % του τζίρου τους. Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1,29 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1,79 δισ. ευρώ.

www.capital.gr