Σταϊκούρας: Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής στα μνημόνια


Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Πέμπτης (9/4) του Eurogroup στον Alpha 989, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Έτσι, ξεκαθάρησε ότι σύμφωνα με αυτό το δεδομένο, δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφής σε πιστοληπτικές γραμμές και μνημόνια με βάση το βασικό σενάριο για την πορεία της υγειονομικής κρίσης αλλά και τα δεδομένα της οικονομία.

Για τον ESM είπε ότι η χρημοδότηση για τις άμεσες και τις έμμεσες δαπάνες υγείας δεν αποτελεί μνημόνιο αφού συνοδεύεται από ελάχιστες προϋποθέσεις.

Σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup μίλησε για μία θετική απόφαση η οποία όμως θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες μελλοντικά πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν έγινε συζήτηση για ευρωομόλογο, γιατί υπήρξε μία μεγάλη ομάδα κρατών η οποία δεν το ήθελε. Σημείωσε πάντως την αναφορά στο ταμείο ανάκαμψης που θα συζητηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από καινοτόμους χρηματοδοτικούς πόρους.

Παρατήρησε πάντως ότι σε αυτήν περίπτωση η ΕΕ λειτούργησε πολύ πιο γρήγορα και αποφασιστικά από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Αναφερόμενος στα εργαλεία που συμφωνήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης είπε: «θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, αλλά και συστηματικά με το βλέμμα και στην επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας».

Τα μέτρα θα επαναληφθούν

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί θα επαναληφθούν για τουλάχιστον τον επόμενο μήνα επεσήμανε. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του Δώρου Πάσχα και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων λόγω κορωνοϊού.

Είπε επίσης πως έως το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου θα καταστεί εφικτή η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής μετά την παράταση των αιτήσεων. Ανέφερε πως έχουν φτάσει οι υποβολές ενδιαφέροντος τις 45.000 επιχειρήσεις που έχουν κάνει ήδη αίτηση μέχρι σήμερα. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν απέκλεισε επίσης τη δυνατότητα να επαναληφθεί η διαδικασία. «Αυτό το σχήμα μπορεί να επαναληφθεί», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Σταϊκούρας, προέβη και σε προαναγγελία κλαδικών σχεδίων στήριξης, τα οποία στον τουρισμό θα έχουν ειδική πρόβλεψη και για τις επιχειρήσεις που τώρα θα ξεκινούσαν ως εποχικές.