Σταϊκούρας: Δεν αλλάζει τίποτα για το αφορολόγητο, δεν συνδέεται με το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Εντός του ερχόμενου Νοεμβρίου θα ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος παράλληλα διέψευσε και τα σενάρια που συνδέουν το χτίσιμο του αφορολόγητου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

«Αυτό που ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την μπροστά πόρτα, δηλαδή να μειώσει κι άλλο το αφορολόγητο, δεν θα το κάνουμε εμείς από την πίσω πόρτα» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ξεκαθαρίζοντας πως ότι ίσχυε για το αφορολόγητο αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές επισήμανε ότι αυτό που αλλάζει είναι τα όρια καθώς ομαδοποιούνται στο 30%. Συγκεκριμένα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις από το 2020 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίζουν ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 30% σε σχέση με τα εισοδήματά τους αντί 15%, 20% και 30% που ισχύει ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το «πέναλτι» για όποιον δεν καταφέρνει να φτάσει το συγκεκριμένο όριο παραμένει σταθερό ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας «από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα εμφανίζουν ηλεκτρονικές δαπάνες στο 47% των εισοδημάτων τους και άρα δεν κινδυνεύουν. Στόχος μας είναι να πιάσουμε την φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδήματα».

Πέραν αυτού ο υπουργός υπογράμμισε ότι τον Μάιο του 2020 θα υπάρχει καθαρή εικόνα για τις επιπτώσεις στην οικονομία που θα φέρει το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών και τότε θα υπάρχουν και τα ρεαλιστικά δεδομένα για ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.