Κορωνοϊός- Ικαρία: Γιατί «έσπασε» την καραντίνα ο γιος του επιχειρηματία

Μαζί του στο ταξίδι για την Ικαρία ήταν μια Ολλανδέζα φίλη του και ένας Βρετανός φίλος του που τον ακολούθησαν στην Ελλάδα με το σκεπτικό  να βρουν καταφύγιο» στο νησί της μακροζωίας, εκεί όπου διαθέτει βίλα η οικογένεια του 25χρονου.

Η παρέα έφτασε στο νησί με το πλοίο Νήσος Μύκονος την Παρασκευή, 20 Μαρτίου και τρεις μετά, την Δευτέρα 23 Μαρτίου επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση οι σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ είχαν κλείσει όλα τα εμπορικά καταστήματα από τις 16 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η άφιξη του 25χρονου και της παρέας του από το Λονδίνο στην Ελλάδα έγινε στις 12 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι και οι τρεις τους αψήφησαν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, να παραμείνουν οικιοθελώς για 14 μέρες σε καραντίνα.

Φτάνοντας λοιπόν στην Ικαρία, επισκέφτηκαν σούπερ μάρκετ στην περιοχή Αρμενιστής για να αγοράσουν προμήθειες, αλλά και φαρμακείο διότι ο 25χρονος φέρεται να είχε ήδη τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Στη συνέχεια κατέλυσαν στην εξοχική κατοικία της οικογένειας του επιχειρηματία στις Ράχες. Κατά την διάρκεια της διαμονής τους ψώνισαν κι από άλλα καταστήματα και μάλιστα σε ένα φούρνο στον Άγιο Πολυκάρπιο, ο ιδιοκτήτης ζήτησε από τον 25χρονο να μην μπει στο μαγαζί του και του παρέδωσε το ψωμί στο χέρι. Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστό ότι ο 25χρονος είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί, ο φούρνος κατέβασε ρολά. Τις τελευταίες ώρες η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τον δήμο Ικαρίας καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ιχνηλατιθούν όλες οι επαφές που είχε ο 25χρονος στο νησί, από την ημέρα που ταξίδεψε με το Νήσος Μύκονος μέχρι και νωρίς προχθές το βράδυ που τον παρέλαβε ασθενοφόρο προκειμένου να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο του Αγίου Κήρυκου.

Σύμφωνα με πληροφοριες οι αστυνομικες Αρχές αναζητούν πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο 25χρονος σε καφενειο στις Ράχες το οποίο ήταν ανοιχτό πάρα την απαγόρευση. Μάλιστα εκεί πραγματοποιήθηκε μεγαλη μάζωξη καθώς παρόντες ηταν και άλλοι Ικαριώτες. Οι Αρχές ευελπιστούν ότι όσοι ήρθαν σε επαφη μαζί του θα προσέλθουν οικειοθελώς να το αναφέρουν.

Να θυμίσουμε ότι στο νοσοκομείο ο 25χρονος έδωσε όλο το ιστορικό των μετακινήσεων του, ανέφερε τα συμπτώματα που είχε, έδωσε δείγμα και στη συνέχεια τον μετέφεραν στην οικεία του με την οδηγία να μείνει σε καραντίνα για 14 μέρες. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. Αναμένεται δε να μεταφερθεί σήμερα με Super Puma σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα.

Σε σύσκεψη που είχαν οι υπεύθυνοι της δημοτικής Αρχής του νησιού με την Πολιτική Προστασία, την αστυνομία και την πυροσβεστική συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μπει σε καραντίνα το χωριό Άγιος Πολύκαρπος καθότι εκεί εντοπίζονται οι περισσότερες επαφές που είχε η παρέα από το Λονδίνο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, ανέφερε στο protothema.gr ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Καλαμπόγιας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ενταθούν τα περιοριστικά μέτρα και η αστυνόμευση. Απευθυνόμενος προς τους δημότες τόνισε ότι η ατομική ευθύνη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε παραμεθόριες περιοχές όπως και η Ικαρία και πως δεν υπάρχουν εδώ ΜΕΘ και θάλαμοι αρνητικής πίεσης αλλά ούτε το εξειδικευμένο προσωπικό για να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά. «Η μόνη λύση είναι η αεροδιακομιδή» υπογράμμισε . «Γι αυτό ζητώ από τους Ικαριώτες να τηρήσουν τα μέτρα με υπομονή και επιμονή» κατέληξε.

Screenshot_20200328_094350
Ο δήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Καλαμπόγιας ζητά από τους Ικαριώτες να αντιληφθούν την σημασία της ατομικής ευθύνης και να μείνουν σπίτι

Πηγή: protothema.gr