To παρασκήνιο μέχρι την απόφαση Μητσοτάκη για αναστολή των λειτουργιών στις Εκκλησίες

«Μη απόφαση» χαρακτήριζαν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού τη μεσοβέζικη και προσχηματική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της Δευτέρας, που μιλούσε για «λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας» από τις από 7 έως τις 8 το πρωί.

Το γεγονός λοιπόν ότι η Διοικούσα Εκκλησία δεν μπόρεσε τελικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, απαγορεύοντας από μόνη της την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ήταν αυτό που υποχρέωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, να τολμήσει να πράξει το αυτονόητο και να αναλάβει ο ίδιος και η Πολιτεία την ευθύνη για τη σχετική απαγόρευση.

Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός, παρ’ ότι μετά την αρχική αμηχανία είχε πάρει καθαρή θέση κατά των συναθροίσεων στις εκκλησίες, δίσταζε να αποφασίσει σχετικά μέτρα, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ. Ιερώνυμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Με άλλα λόγια είχε πετάξει το μπαλάκι στην Εκκλησία, καθώς δεν ήθελε να φανεί ότι παρεμβαίνει στα ζητήματά της, προκειμένου να μην εισπράξει πολιτικό κόστος από το υπερορθόδοξο ακροατήριο.

Εξ ου και είχε απλώς περιοριστεί να επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο και να του ζητήσει οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο, δίνοντάς του την ευκαιρία και άπλετο χρόνο για να δράσει. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου παρευρέθη και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να ενημερώσει τους ιεράρχες για τους κινδύνους διασποράς του κορονοϊού.

Παρέμβαση μέσω τουίτερ
Ωστόσο στο μέγαρο Μαξίμου είχε προεξοφληθεί ότι αν η σχετική απόφαση της Διοικούσας Εκκλησίας δεν κρινόταν ικανοποιητική, δηλαδή αν δεν εναρμονιζόταν με το πνεύμα των υπόλοιπων μέτρων κατά της μετάδοσης του ιού, θα υπήρχε κυβερνητική παρέμβαση.

Αυτό και έγινε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρεμβαίνει μέσω τουίτερ, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, και να ανακοινώνει την αναστολή των λειτουργιών «σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας», δηλώνοντας ότι οι «εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή» και ότι «η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τέλεση της Θείας Λειτουργίας 7-8 το πρωί, συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμαιναν τον κίνδυνο διασποράς του ιού και μάλιστα στην πιο ευάλωτη κατηγορία των ηλικιωμένων που θα πήγαιναν να κοινωνήσουν.

Σχετικά με την απόφαση της Διοικούσας Εκκλησίας για προσωρινή αναβολή των προγραμματισμένων γάμων και βαφτίσεων, οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπενθύμιζαν ότι ούτως ή άλλως αυτήν την περίοδο της Σαρακοστής δεν γίνονται γάμοι και βαφτίσεις.

Ωστόσο η επιλογή της κυβέρνησης να επιτρέψει την προσέλευση στις εκκλησίες, έστω και μόνο για ατομική προσευχή, αναθέτοντας τη διασφάλιση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στους υπευθύνους των χώρων λατρείας, γεννά ερωτήματα σε σχέση με την πιστή εφαρμογή των μέτρων αυτών σε όλους τους ναούς.

«Είμαστε σε πόλεμο»
Παράλληλα ο πρωθυπουργός χθες προχώρησε σε νέα τηλεοπτική ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι «είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος», υιοθετώντας έτσι αντίστοιχη ρητορική με αυτήν που είχε χρησιμοποιήσει στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό ο Εμανουέλ Μακρόν και προσθέτοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι «να σώσουμε ζωές».

Ανέφερε ακόμα ότι «η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου», ότι «το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται» και ότι «όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται», ενώ έκανε «έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις».

«Ορίζοντας δύο μηνών»
Παράλληλα ευχαρίστησε για την προσφορά τους τούς «μαχητές των νοσοκομείων», τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τους ένστολους και διαμήνυσε ότι «οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε», προτρέποντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι και ειδικά τους νέους, για τους οποίους είπε πως «η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση, δεν είναι μαγκιά ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα».

Ταυτόχρονα έθεσε έναν ορίζοντα δύο μηνών για την αντιμετώπιση του ιού, αναφέροντας ότι «στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία», ενώ δήλωσε ότι «θα τιμωρούνται παραδειγματικά» όσοι «φέρονται αντικοινωνικά» και όσοι «διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες».

Τέλος, άφησε αιχμές κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στην «επιλογή των κρατών που αρνούνται τα δυναμικά μέτρα, παρ’ όλο που κάποια δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται. Δεν παύουν, όμως, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και τη λεγόμενη “ανοσία της αγέλης”».