Ιέ μου- Ιέ μου

«Από την εφαρμογή της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού».
Ετσι καταλήγουν οι περισσότερες Κρατικές Αποφάσεις, Εγκύκλιοι και Οδηγίες που εκδόθηκαν τις τελευταίες μέρες ως ανάχωμα στην επέλαση του κορονοϊού.
Το ακριβές βέβαια θα ήταν να ανέφεραν ότι «από την εφαρμογή της παρούσας δεν μπορεί να προβλεφθεί το μέγεθος της δαπάνης που θα προκληθεί σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού».
Γιατί σε κάθε περίπτωση, επίπτωση στον Προϋπολογισμό θα υπάρχει.
Ηδη ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ.
Και δυστυχώς, η Ελληνική Οικονομία, που μετά από μια εξαιρετικά επώδυνη δεκαετή περίοδο ύφεσης φαινόταν να επανέρχεται, παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικές -οικονομικές και μη- ασθένειες.
Για τη χώρα μας, οι κεντρικοί άξονες του προβλήματος εστιάζονται προς το παρόν στον τουρισμό, το διεθνές εμπόριο και, σε μικρότερο βαθμό στην αγορά ακινήτων.
Η συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι γνωστή και υπολογίζεται σε ποσοστό σταθερά άνω του 10% του ΑΕΠ άμεσα και 20% έμμεσα, για την τελευταία τριετία. Η επαπειλούμενη εσωστρέφεια προφανώς καλό δεν θα μας κάνει και σίγουρα ανατρέπει τον στρατηγικό σχεδιασμό για περαιτέρω αύξηση το 2020.
Ο κίνδυνος του κορονοϊού δοκιμάζει και την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, δεδομένω ότι οι Κινέζοι αποτελούν περίπου το 70% των επενδυτών ακίνητης περιουσίας, επενδύοντας μόνο το 2019 πάνω από 1 δισ. ευρώ στην Κλάδο.
Σε αυτό το ζοφερό τοπίο, η πρώτη αντίδραση ήρθε μέσω της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, καθώς και των βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές.
Η αγορά βέβαια δεν πέταξε ακριβώς από την χαρά της με τα πιο πάνω μέτρα. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του ΣΚΕΑΝΑ που περιέγραψε με μελανά χρώματα την δραματική κατάσταση στην περιοχή μας.
Η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, η οικειοθελής καραντίνα των Πατρινών και η μαζική αποχώρηση χιλιάδων φοιτητών λόγω της αναστολής λειτουργία του Πανεπιστημίου, συνθέτουν πράγματι ένα σκηνικό οικονομικής κατάρρευσης, που θυμίζει έντονα την περίοδο επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών του 2015.
Πιθανότατα η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, όμως υποχρεούται να περιμένει τις αποφάσεις του πολυαναμενόμενου Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, πριν να λάβει περαιτέρω μέτρα.
Θα πρέπει όμως στην συνάντηση αυτή, η χώρα μας να προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις. Σημαντικά αντανακλαστικά προς αυτή την κατεύθυνση επέδειξε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας το οποίο μέσω του Προέδρου του Κ. Κόλλια πρότεινε δέσμη μέτρων για την σταθεροποίηση της Οικονομίας και την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας στις πληγείσες περιοχές.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:
Να συμπεριληφθούν άμεσα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις Αγορές χρεογράφων για επενδύσεις και, να μειωθεί η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα του 2,2% του ΑΕΠ.
Ολα αυτά εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για την χώρα μας, στον αγώνα για την οικονομική αναχαίτιση του ιού. Μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Μέχρι να τον εξασθενίσει η καλοκαιρία. Μέχρι να γίνει κάτι τέλος πάντων που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση.
*Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος είναι οικονομολόγος MSc BA Hons.