Έγινε το αυτονόητο για όλες τις επιχειρήσεις

Επιτέλους έγινε το αυτονόητο που ήρθε να βγάλει τους επιχειρηματίες, που ούτε ήξεραν γιατί έμεναν ανοικτοί, από την διστακτικότητα.
Από τη μια οι εργαζόμενοι, που μέρα με τη μέρα έρχονται αντιμέτωποι με την ανέχεια, από την άλλη, ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν για τα ενοίκια, υποχρεώσεις «τρέχουν» και όλοι οδηγούνται σε απόγνωση. Τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση μένει να το δούμε.
Η αγορά ξεπέρασε τα όρια της. Και αυτό μας αφορά όλους. Και τους δημοσίους υπαλλήλους, που μπορεί ακόμα να πληρωνόμαστε αλλά που πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουμε ότι όλα στην οικονομία είναι αλυσίδα και η στρόφιγγα μπορεί να κλείσει. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα…
Άλλο σημείο είναι η προσωπική ευθύνη, αφού αυτές τις ημέρες είδαμε πολλούς γονείς να αντιμετωπίζουν τις άδειες που προβλέφθηκαν σε συνδυασμό με το κλείσιμο των σχολείων σαν ευκαιρία για βόλτες. Η ανευθυνότητα στο μεγαλείο της, δηλαδή.
Τώρα κρεμόμαστε από τα χείλη του Eurogroup, αλλά το ερώτημα είναι πόσο προετοιμασμένοι πάμε σε αυτό; Έχουμε αίσθηση της πραγματικής εικόνας; Τι θα προτείνουμε, άραγε; Ευτυχώς, και στην περιοχή μας έχουν γίνει ήδη σοβαρές και επεξεργασμένες προτάσεις από αρμόδιους φορείς που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση και χωρίς να θέλει να ωφεληθεί ο ένας σε βάρος του άλλου (περίεργο αυτό αλλά αληθινό…).
Ενώ την ίδια στιγμή το Σύστημα Υγείας κάθε άλλο παρά έτοιμο ήταν -και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με τα συνεχή λάθη του ΕΟΔΥ που επέμενε να κάνει διαγνώσεις από τηλεφώνου (όπως ισχυρίζονται οι γιατροί), γεγονός που οδήγησε στο να χαθεί χρόνος και να μεγαλώσει η διασπορά.
Σύστημα Υγείας με καμιά 60αριά στελέχη μείον στην περιοχή μας σε προσωπικό (είναι σε καραντίνα) και με συνθήκες που κάθε άλλο παρά εκπέμπουν το ισχυρό μήνυμα της ουσιαστικής θωράκισης όλων μας έναντι του ιού.
Όμως ότι έγινε έγινε. “E inutile piangere sul latte versato”, όπως λένε και οι γείτονες μας που δοκιμάζονται περισσότερο από όλους αυτή τη στιγμή.
Τώρα μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία, όλοι έχουμε ευθύνη να προσπαθήσουμε να μην επιβαρύνουμε την κατάσταση, για να μπορέσουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που με αυτοθυσία μπαίνουν στην πρώτη γραμμή και γίνονται οι φύλακες άγγελοί μας, να κάνουν αυτό που πρέπει.
Είναι γεγονός ότι μόλις περάσει αυτή η λαίλαπα θα αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη ζωή μας, για το σύστημα υγείας, για την κλιματική αλλαγή, για το κοινωνικό κράτος. Η καθημερινότητα μας θα αλλάξει για πάντα και σίγουρα θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι είτε γιατί θα κληθούμε να υπακούμε σε αυστηρούς κανόνες, είτε γιατί θα γίνουμε πιο ευσυνείδητοι.
Ας φροντίσουμε να είμαστε όλοι παρόντες για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.