Γερμανία: Κατρακυλά η CDU της Μέρκελ στη Θουριγγία, ανεβαίνει το Αριστερό Κόμμα

Βουτιά κάνουν τα ποσοστά αποδοχής των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ στη Θουριγγία μετά την καταγγελλόμενη σύμπραξη της CDU με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το infratest dimap για λογαριασμό του κρατικού δικτύου MDR καταγράφει σημαντική κατρακύλα για την CDU και εντυπωσιακά κέρδη για το Αριστερό Κόμμα. H CDU συνέπραξε με την AfD στη Θουριγγία προκειμένου να εκλεγεί πρωθυπουργός του κρατιδίου ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, μολονότι το FDP δεν είχε ξεπεράσει το όριο εισόδου του 50% στην εκεί βουλή στις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου. Έτσι στη δημοσκόπηση το Αριστερό Κόμμα είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται στο 29% – οκτώ μονάδες πάνω από εκείνο που εξασφάλισε τον Οκτώβριο -, η CDU καταποντίστηκε από το 21,7% στο 13%, ενώ το FDP, ο υποψήφιος πρωθυπουργός του οποίου, Τόμας Κέμεριχ, βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου, κατακρημνίστηκε στο 4%. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της σφυγμομέτρησης, ωστόσο, είναι ότι η AfD κατάφερε να βγει αλώβητη και να αυξήσει μάλιστα το ποσοστό της από 23,4% σε 24%.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία κλυδωνίστηκε από το φιάσκο στη Θουριγγία, όταν ο Κέμεριχ επικράτησε με μόλις μία ψήφο βουλευτών του απερχόμενου αριστερού πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελοφ, με τη σύμπραξη, όπως παραδέχθηκαν κύκλοι των Χριστιανοδημοκρατών, της CDU των Φιλελευθέρων και του AfD στη Θουριγγία. Μετά το σάλο ο Κέμεριχ παραιτήθηκε, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ κατηγόρησε την τοπική οργάνωση της CDU ότι «εγκατέλειψε της αξίες του κόμματος». Το σκάνδαλο σήμανε, ωστόσο, και το τέλος της καριέρας της εκλεκτής της καγκελαρίου, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει μεσοπρόθεσμα από την ηγεσία της CDU και δεν θα κατέβει υποψήφια καγκελάριος στις επόμενες γενικές εκλογές.