Ποιοι είναι οι Kyriakistas που ανακάλυψε το ΚΙΝΑΛ ότι απειλούν τη Φώφη

Ολα ξεκίνησαν με τη γνωστή «σοβιετική» αφίσα που κυκλοφόρησε το ΚΙΝΑΛ, για να εκφράσει την αντίθεσή του στις εργατικές ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. Με το σύνθημα μάλιστα «η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι, μέσα και έξω από τη Βουλή».

Μια αφίσα εμπνευσμένη από τον Μάη του ’68, που παρέπεμπε στις αφίσες του ΚΚΕ μετά την μεταπολίτευση όπως παραδέχθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος και που τελικά ύστερα από τις αντιδράσεις και τα ειρωνικά σχόλια που υπήρξαν- κυρίως στα social media- οι υπεύθυνοι του ΚΙΝΑΛ αναγκάστηκαν να κατεβάσουν. Και να την αντικαταστήσουν με μια ανώδυνη αφίσα σε χρώμα αυστηρά πράσινο, που έδειχνε ενα άδειο πόντιουμ.

Αν και η αφίσα κατέβηκε, η κριτική δεν περιορίστηκε στην στυλιστική επιλογή του γραφίστα που επιμελήθηκε την αφίσα. Πολλά ήταν τα σχόλια που γράφτηκαν για την αριστερή στροφή που κάνει το ΚΙΝΑΛ- το ΚΙΝΑΛ έπαθε ΣΥΡΙΖΑ έγραφαν στο twitter- με συνθήματα δανεισμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ και με μια ρητορική, σκληρά αριστερή. Σαν να θέλει το Κίνημα Αλλαγής να συναγωνιστεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα σε αριστεροσύνη, υιοθετώντας τα κινήματα πολιτικής ανυπακοής και κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για νεοφιλελεύθερες επιλογές που διευρύνουν τις ανισότητες.

Η σοβιετική αφίσα του ΚΙΝΑΛ

Βλέπει σχέδιο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Η απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε για την στροφή του ΚΙΝΑΛ σε θέσεις όλο και πιό κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύεται και από πληροφορίες που θέλουν την Φώφη Γεννηματά, αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου, να έχουν επιλέξει μια πολιτική «μηδενικής συναίνεσης» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και στα θέματα της Αναθεώρησης του Συντάγματος, πόσο μάλλον στο νέο εκλογικό νόμο. Επιχειρώντας έτσι να επαναπατρίσουν το αντιδεξιό, αριστερό ακροατήριο του παλαιού ΠΑΣΟΚ που έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι η κριτική δεν είναι αθώα, αλλά εκπορεύεται από στελέχη, δημοσιογράφους και οπαδούς που θεωρούν ότι πλέον τους εκπροσωπεί καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να λείπουν και οι υποψίες για δάχτυλο Βενιζέλου.

Που άλλωστε την επομένη της ανάρτησης της αφίσας, προειδοποίησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και προσωπικά την Φώφη Γεννηματά, ότι οδηγεί το κόμμα στο περιθώριο, σαν ένα είδος ΚΚΕ του κέντρου, χωρίς καμία παρεμβατικότητα στις πολιτικές εξελίξεις.

Ερχονται οι Kyriakistas
Οσοι αντιδρούν και επικρίνουν την αριστερή στροφή του ΚΙΝΑΛ και την υιοθέτηση της επιχειρηματολογίας και της συνθηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ονομάστηκαν από τα κομματικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής «Kyriakistas», φιλικά διακείμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όχι μόνο Kyriakistas αλλά και παραλιάκηδες της 7ης Ιουλίου. Δηλαδή όχι μόνο οπαδοί του πρωθυπουργού ή της σύγκλισης του ΚΙΝΑΛ με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και αδιάφοροι πολίτες, που δεν μπήκαν καν στο κόπο να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές και δεν ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ.

Τον τίτλο Kyriakistas αποκάλυψε ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά Λάμπρος Παλάντζας που φρόντισε να εξηγήσει τη νέα γραμμή που σηματοδοτεί η έξωση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με αποτέλεσμα την θέση του εκτός ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ. Με σαφείς αναφορές εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, ο Λάμπρος Παλάντζας έγραψε στο facebook για τους Kyriakistas και τους παραλιάκηδες που αντέδρασαν στην αφίσα, σημειώνοντας ότι «η εποχή που η παράταξη διεκδικούσε τον ρόλο του συμπληρώματος, τελείωσε τον Ιούνιο του 2015».Και προσθέτοντας, σε μια ανάλυση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις επεξεργασίες της ριζοσπαστικής αριστεράς:

Η ανάρτηση του Λάμπρου Παλάτζα

Βλέπω μια ισχυρή αντίδραση από τους Kyriakistas και από ορισμένους παραλιάκηδες της 7ης Ιουλίου για το περιεχόμενο γραφιστικού που συνοδεύει την ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής για την βίαιη απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Λοιπόν για να ξέρουμε τι θα κουβεντιάσουμε στο προσεχές διάστημα.
Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να επαναφέρει την παράταξη στο πλευρό αυτών που διαχρονικά υπηρετούσε. Στο πλευρό των αγροτών, της νεολαίας, των εργαζομένων. Μεγάλο μέρος των σοσιαλιστών στην Ευρώπη, αλλά και των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίσουν όλο και περισσότερο τα Κινήματα πολιτικής ανυπακοής και προτείνουν όλο και πιο έντονα την πολιτική και κοινωνική πάλη για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διευρύνουν τις ανισότητες.
Η εποχή που η παράταξή διεκδικούσε τον ρόλο του συμπληρώματος τελείωσε τον Ιούνιο του 2015. Έχουμε χρέος να σταθούμε δυναμικά στο πλευρό των εργαζομένων που πλήρωσαν ακριβά την κρίση που έφτιαξαν οι τράπεζες και τώρα που προετοιμάζεται η χώρα να μπει στην ανάπτυξη η νεοφιλελεύθερες επιλογές του Μητσοτάκη επιχειρούν να τους αποκλείσουν από το μερίδιο που τους αναλογεί.
Σκληρά λοιπόν με τους εργαζόμενους, στην Βουλή, στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς. Σκληρά με το δίκαιο, σκληρά με το δικαίωμα στην αμοιβόμενη κανονική εργασία.

Βλέπω μια ισχυρή αντίδραση από τους Kyriakistas και από ορισμένους παραλιάκηδες της 7ης Ιουλίου για το περιεχόμενο…

Δημοσιεύτηκε από Labros Palantzas στις Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Τι δείχνουν οι μετρήσεις
Η κριτική που ασκείται πάντως από τα στελέχη της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, παραγνωρίζει τα ευρήματα των πρόσφατων ερευνών που δείχνουν οτι και οι ψηφοφόροι ακόμα του ΚΙΝΑΛ, σε μεγάλο ποσοστό, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ είναι το 63% των όσων ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής στις τελευταίες εκλογές, γεγονός που ερμηνεύει την κριτική στην συριζοποίηση του ΚΙΝΑΛ.

Ικανοποίηση από τις πρώτες κινήσεις του Μητσοτάκη

 

Οι ψηφοφόροι ΚΙΝΑΛ λένε ναί στις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη