Ανδρέας Παπανδρέου: 101 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

 

 

101 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

O Ανδρέας Παπανδρέου, γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1919 στη Χίο και έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουνίου του 1996.

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη γέννησή του, το ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε στα Social Media μια φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία συνοδεύει με τη φράση του από το 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 1994: «Οραματίζομαι ξανά την πολιτική στο προσκήνιο, να γίνεται δύναμη δημιουργίας και αλλαγής, να διαλύει τα σύννεφα της παρακμής».

 

 

 

101 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου

Δημοσιεύτηκε από ΠΑΣΟΚ στις Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020

Το τρίτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έγινε τον Απρίλιο του 1994 και αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε και πάλι εκλεγεί πρωθυπουργός. Θα μείνει στην ιστορία η φράση του Παπανδρέου «το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν χαρίζεται και δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αν και απών, εξελέγη πρώτος ο Γιώργος Γεννηματάς και ακολούθησαν οι Θεόδωρος Πάγκαλος και Δημήτρης Τσοβόλας , με τον Κώστα Σημίτη να περιορίζεται στην 11η θέση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, σε ανάρτησή του αναφέρει: «101 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα. Του επιστήμονα, πολιτικού, του Πρωθυπουργού, του ηγέτη της Αλλαγής. Το έργο των κυβερνήσεων του αποτελεί παρακαταθήκη για την Ελλάδα των ευκαιριών. Όσοι τον γνωρίζουμε μόνο απο το έργο του, καταλαβαίνουμε ακόμα περισσότερο τι Ελλάδα παρέλαβε και τι δημιούργησε. ‬ Η κοινωνική κινητικότητα έχει την σφραγίδα του. Κάθε Έλληνας βελτίωσε το βιωτικό του επίπεδο.
‪Γιαυτό είναι ο πιο αγαπητός Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης». ‬

 

‪101 χρόνια απο τη γέννηση του Ανδρέα. Του επιστήμονα, πολιτικού, του Πρωθυπουργού, του ηγέτη της Αλλαγης. Το έργο των…

Δημοσιεύτηκε από Παύλος Χρηστίδης στις Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, ανέβασε στα social media ένα βίντεο-αποσπασμα από την ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στους ομογενείς του Καναδά το 1983, με αναφορές στη δημοκρατία και στον πατριωτισμό. «Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ανδρέας. Είναι μαζί μας σε κάθε ξεκίνημα Αλλαγής», έγραψε, ενόψει μάλιστα και της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής σε ένα μήνα.

 

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ανδρέας. Είναι μαζί μας σε κάθε ξεκίνημα Αλλαγής. Και στην καρδιά των περισσότερων Ελλήνων. #sansimera#andreas

Δημοσιεύτηκε από Panagiotis Vlachos στις Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020

 

Ανδρέας Παπανδρέου

O Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ίσως ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ανέτρεψε τον κυρίαρχο πολιτικό διαχωρισμό «Εθνικόφρονες-Κομμουνιστές» και στη θέση του επέβαλλε το δίπολο «Δεξιά-Αντιδεξιά».

an1

Το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε ήταν το πρώτο κόμμα εξουσίας στην ελληνική ιστορία με μαζική οργάνωση, αντί του παραδοσιακού κόμματος στελεχών.

Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις «βασιλικές» εξουσίες του Προέδρου.

an7

Άλλες σημαντικές τομές των κυβερνήσεών του ήταν η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος γραφής (1982), η κατάργηση της σχολικής ενδυμασίας (1982), η θέσπιση των επιδομάτων (τέκνων, αναπηρίας κτλ), η αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος, οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας, η κατάργηση πλείστων μεταξικών και μετεμφυλιακών νόμων, όπως αυτοί του τεντιμποϊσμού και της κατασκοπείας, η άσκηση ακηδεμόνευτης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και η μεγάλη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η παραχώρηση άδειας επιστροφής στην Ελλάδα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Δημοκρατικού Στρατού.