Πάτρα:Η συνέντευξη του Βαγγέλη Λιόλιου – «Οχι συμβιβασμός με το κατεστημένο»

Η συνέντευξη με τον Βαγγέλη Λιόλιο έγινε λίγες μόλις ώρες μετά το άκουσμα του τραγικού θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Προμηθέας ήταν συγκλονισμένος («υπάρχουν πράγματα που υπερβαίνουν την καθημερινότητά μας και που μας δείχνουν πόσο φθαρτοί είμαστε…», δήλωσε χαρακτηριστικά), όμως δεν θα μπορούσε να μην ανοίξει την καρδιά του για όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με τη διαιτησία στον αγώνα με τον Κολοσσό Ρόδου, με την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Οκτάβιους Ελις στον Ολυμπιακό, αλλά και με τις σχέσεις με την ΕΟΚ.
«Γιατί τόσα φάλτσα από τους ρέφερι στην Ρόδο;». Ηταν η πρώτη ερώτηση που κάναμε στον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ. «Εγώ ποτέ δεν ψάχνω για δικαιολογίες», μας απάντησε ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Προμηθέας. «Είναι σημαντικό να υπηρετούμε τους Θεσμούς και να τους σεβόμαστε. Εγιναν κάποια πράγματα που υπερβαίνουν τη λογική. Καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί συνέβη αυτό. Ομως, δεν υπάρχει περίπτωση από τη μεριά μας να συμβιβαστούμε με το κατεστημένο και να αλλάξουμε την στάση μας. Το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν, αλλά όλα αυτά μας πεισμώνουν και μας κάνουν ακόμη πιο δυνατούς. Αντίθετα, εμείς στηρίζουμε δυο φορές παραπάνω τους Θεσμούς, παρά τη διαφωνία μας. Δεν θα δείτε κάποια ανακοίνωση από εμάς. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν θα πληγώσουμε περαιτέρω τον Θεσμό της Διαιτησίας».
Η επόμενη ερώτηση δεν θα μπορούσε να μην περιέχει και μια δόση (αυτο)κριτικής: «Γιατί ο Προμηθέας δεν παίζει καλά το τελευταίο διάστημα. Τις πταίει;». «Εμείς δεν κοιτάμε αν θα κερδίζουμε ή αν θα χάνουμε. Το πιο ουσιαστικό είναι ο τρόπος που παίζει η ομάδα. Και όντως τις τελευταίες εβδομάδες δεν παίζουμε το γνωστό ελκυστικό μπάσκετ που παίζαμε. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, όπως π.χ. οι τραυματισμοί του Χολ, που είναι παίκτης-κλειδί για εμάς και του Φίλερ. Για πρώτη φορά με τον Μάκη (σ. Γιατράς) προπονητή έχουμε κάνει τόσες αλλαγές παικτών, κάτι που δεν συμβαδίζει με τη λογική μας. Εμένα, όμως, δεν με απασχολούν οι πρόσκαιρες νίκες ή ήττες. Δεν χάσαμε το DNA μας. Να είστε σίγουροι γι΄ αυτό. Δεν απομακρυνόμαστε από το όραμα και τους στόχους μας και δεν αρκούμαστε στη μετριότητα».
Ο Βαγγέλης Λιόλιος «φωτογράφισε» κι ένα «φάουλ» από πλευράς Ολυμπιακού για τον Ελις: «Το πληροφορηθήκαμε το πρωί της Παρασκευής όταν η ομάδα ήταν στο πούλμαν για την Ρόδο. Ο Ολυμπιακός είναι μια άλλη ομάδα, προφανώς έχει τα δικά του συμφέροντα, εμείς δεν ερωτηθήκαμε καν. Φυσικά και θα διαφωνούσαμε, δεν θέλαμε να φύγει ο Ελις από την ομάδα. Οταν υπάρχει ”buy out” συνήθως ερωτούνται οι ομάδες στις οποίες αγωνίζεται ο παίκτης. Ολο αυτό έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Δεν του επετράπη καν να παίξει στο κομβικό παιχνίδι στην Βενετία. Αν, όμως, δεν περάσεις τρικυμίες, δεν θα έρθουν και οι καλές στιγμές. Το Ρωμαϊκό ρητό λέει: ”Κλυδωνίζεται, αλλά δεν βυθίζεται”. Το σημαντικό είναι να μην χάνεις την πυξίδα σου. Εχω μάθει στην ζωή μου ότι όταν δυσκολεύουν τα πράγματα, παίρνεις 2-3 βαθιές ανάσες και συνεχίζεις. Ο,τι και να συνέβη πάντως, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Ελις, τον αγαπάμε».
Και επειδή επιμείναμε λίγο για τον τρόπο που λειτουργεί στις μέρες το ελληνικό μπάσκετ, ο ιδιοκτήτης του Προμηθέα ήταν ξεκάθαρος: «Οσο είμαι στον χώρο του αθλητισμού έχω την ευθύνη να εκφράζω τα ”πιστεύω” μου. Αλλωστε, όποιος δεν μιλάει για τα κακώς κείμενα, είναι συνυπεύθυνος γι΄ αυτά. Το πρόβλημα του ελληνικού μπάσκετ, πάντως, δεν είναι το επαγγελματικό μπάσκετ. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το πρόβλημα είναι με αυτό που βρίσκεται κάτω από το νερό, στην βάση του παγόβουνου. Εκεί έχουν διαλυθεί όλα. Ποιος μιλάει για το μπάσκετ στα σχολεία, στα ηλικιακά πρωταθλήματα, στις μικρές ηλικίες, στις μικρότερες εθνικές κατηγορίες; Το μπάσκετ σαν αξία, σαν θεσμός, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, εκατομμυρίων ανθρώπων και όχι μόνο 14 επαγγελματικών ομάδων. Κάτι πρέπει να κάνουμε γι΄ αυτό».

ΕΟΚ, Κύπελλο, Ευρωλίγκα και… «σεβασμός στους Θεσμούς»
«Χωρίς να θέλω να το παίξω επαναστάτης, δεν θα συμβιβαστούμε με το κατεστημένο. Εμείς θέλουμε άλλα πράγματα…». Η συγκεκριμένη ατάκα του Βαγγέλη Λιόλιου, μας έδωσε την ευκαιρία να σταθούμε στο γνωστό θέμα με τον ορισμό του ημιτελικού του Κυπέλλου με το Περιστέρι, από την ΕΟΚ. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Προμηθέας ήταν «καταπέλτης», με προσωπική, μάλιστα, απάντηση στον πρόεδρο της ΕΣΚΑ-Η, Τάκη Τσαγκρώνη: «Το Κύπελλο το διοργανώνει η ΕΟΚ. Η ΕΟΚ πήρε από μόνη της μια απόφαση. Την απόφαση πήραν προσωπικά οι κ. Γολέμης και Τσαγκρώνης. Το χαρτί που μας ήρθε δεν φέρει την υπογραφή Βασιλακόπουλου. Ερωτώ την μπασκετική κοινότητα: Ποιο είναι το εμπορικό παιχνίδι; Το ΑΕΚ-Διαγόρας Δρυοπιδέων ή το Προμηθέας-Περιστέρι; Είναι φτηνή η δικαιολογία της ΕΟΚ περί μετακίνησης του φιλοξενούμενου. Λέτε να έγινε τυχαία όλο αυτό; Πολλά διαισθάνομαι εγώ, αλλά ας απαντήσει καλύτερα ο πατρινός φίλαθλος. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας πήρε ποτέ κανείς τηλέφωνο. Συμφωνήσαμε με το Περιστέρι να παίξουμε στις 8μ.μ. κι όμως μας αγνόησαν. Είπαν, μάλιστα, το πρωτοφανές: ”Να ρωτήσουμε και την ΑΕΚ αν συμφωνεί”. Εμείς θα σεβαστούμε τους Θεσμούς, θα σεβαστούμε το τζάμπολ στις 5μ.μ., θα σεβαστούμε και το ότι ο τελικός στην Κρήτη θα γίνει με μαθητές στις κερκίδες. Ούτε, όμως, γι΄ αυτό ερωτηθήκαμε».
Και για το φινάλε ο Βαγγέλης Λιόλιος έριξε και δυο… βόμβες!
Η πρώτη ήταν το: «Λίαν συντόμως θα ανοίξει η κουβέντα για το πως πρέπει να λειτουργεί η ΕΟΚ και έχουμε να πούμε πολλά…».
Και η δεύτερη το: «Να είστε σίγουροι ότι έχουμε ακόμη πολλά παιχνίδια να δώσουμε φέτος, ότι θα έχουμε ακόμη περισσότερα του χρόνου και πολλά περισσότερα του παραχρόνου».
Πως μεταφράζονται τα παραπάνω; Το πρώτο επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Π» ότι οι εκλογές στην ΕΟΚ (που θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος του 2020) δεν θα αφήσουν αδιάφορο τον Προμηθέα, αλλά και τον Βαγγέλη Λιόλιο προσωπικά. Και το δεύτερο… αν δεν σημαίνει Ευρωλίγκα τότε τι σημαίνει;

«Mea culpa» για Μπόγρη
Ο Βαγγέλης Λιόλιος δεν «μάσησε» τα λόγια του και για τον Γιώργο Μπόγρη, χαρακτηρίζοντας την επιλογή του συγκεκριμένου παίκτη ως λάθος και αναλαμβάνοντας απόλυτα την ευθύνη γι΄ αυτό. «Δεν θέλω να κρυφτώ. Οταν έγινε ο σχεδιασμός της ομάδας το καλοκαίρι, πήραμε την συνειδητή απόφαση να έχουμε στη 12άδα κάθε αγώνα μας, 10 επαγγελματικά συμβόλαια και δυο μικρούς. Το ξέραμε ότι ενδεχομένως να δημιουργείτο πρόβλημα με πιθανούς τραυματισμούς στη διάρκεια της σεζόν, όμως ήταν μια συνειδητή απόφαση που είπαμε ότι θα την ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Είναι προσωπική μου ευθύνη αυτό που έγινε με τον Μπόγρη. Ενώ άκουγα πράγματα από ανθρώπους του μπάσκετ, κυρίως για τον χαρακτήρα του, τα αγνοούσα. Εκανα λάθος. Ο Γιώργος ήταν άλλο στυλ παίκτη σε σχέση με αυτό που χρειαζόμασταν. Μας αναστάτωσε με πολλούς τρόπους και γι΄ αυτό τον διώξαμε μετά. Ομως, όλο αυτό μας έφερε μοιραία και μια αγωνιστική αναστάτωση, στην πορεία ήρθαν τραυματισμοί βασικών παικτών, ενώ ήρθε και μια κοιλιά. Ο Γιώργος μπορεί να έκανε για κάποια άλλη ομάδα, στην φιλοσοφία, όμως, του Προμηθέα δεν ταίριαζε».

http://www.pelop.gr/