Οι ακτινοβολίες και η μεσαιωνική αντίληψη

Μετά τις κριτικές επισημάνσεις που γνώρισε η άποψή της για την ακτινοβολία του δικτύου 5G, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και πυρηνικός ιατρός Αννα Μαστοράκου, επανέρχεται με συνοπτική, όπως σημειώνει η ίδια, απάντηση.
«Με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με τις ακτινοβολίες οφείλω να επισημάνω τα κάτωθι:
1. Οι ειδικότητες της Ιατρικής που έχουν κατά τον νόμο την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση και δικαίωμα δημόσιας άποψης σχετικά με τις ακτινοβολίες είναι η Ακτινολογία, η Ακτινοθεραπεία και η Πυρηνική Ιατρική. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες αποτελεί αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας.
2. Βάσει των κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, «δεν επιτρέπεται η διά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα υγείας».
3. Σύμφωνα με την ΠΟΥ και τις υπάρχουσες επιδημιολογικές μελέτες, οι κίνδυνοι από την ιοντίζουσα ακτινοβολία ( ραδόνιο, ραδιενεργό πολώνιο στο τσιγάρο και υπεριώδης ακτινοβολία τεχνητού φωτός) κατατάσσονται υψηλότερα στην κλίμακα καρκινογένεσης από τις ραδιοσυχνότητες της κινητής τηλεφωνίας που κατατάσσονται ως ενδεχομένως καρκινογόνες.
4. Οι κίνδυνοι από όλες τις συσκευές μέσα στο σπίτι είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους από την ακτινοβολία που έρχεται με πηγή εκτός σπιτιού λόγω της γνωστής εξίσωσης της φυσικής, όπου προκύπτει σαφής εξάρτηση της έκθεσης της ακτινοβολίας από την απόσταση. Απομάκρυνση ενός μέτρου από μία πηγή ακτινοβολίας επιφέρει μείωση της έκθεσης στο 25% σε σχέση με το σημείο επαφής. Επιπλέον οι ιοντίζουσες ακτινοβολίες και οι μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ραδιοσυχνότητες και τα ηλεκτρικά πεδία) εξασθενούν με τα δομικά υλικά της οικοδομής σε αντίθεση με το μαγνητικό πεδίο (μη ιοντίζουσα ακτινοβολία) που δεν επηρεάζεται από αυτά.
5. Τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν την ισχύ τους όταν υπάρχει αδύναμο σήμα από τους σταθμούς βάσης, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η έκθεση του χρήστη. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την υπερθέρμανση της συσκευής και μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας. Τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες οφείλουν να προφυλάσσονται και να απομακρύνονται από δυνητικές πηγές ακτινοβολίας.
6. Για το 5G δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα, επομένως δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για την καταδικαστική «δαιμονοποίησή» του. Ούτε όμως και για την αθώωσή του.
Η ακτινοβολία υπάρχει στη φύση και μπορεί να καταστεί από χρήσιμο πολυεργαλείο έως όπλο μαζικής καταστροφής. Ο άνθρωπος είναι αυτός που δίνει θετικό ή αρνητικό πρόσημο.
7. Η αδυναμία ιεράρχησης των κινδύνων από την ακτινοβολία, των επιστημονικών οδηγιών και των μέτρων προστασίας των πολιτών πυροδοτεί μεσαιωνική αντίληψη στην κοινωνία, αντίστοιχη με εκείνη του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να διαβάσει ολόκληρη την ομιλία μου που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.