ΠΑΤΡΑ: «Σιγή ιχθύος» από τον δήμο για τις παρανομίες στις Λαϊκές Αγορές – Όλα στην τύχη τους και ο διάλογος με μικροπωλητές στον αέρα!

Ακόμα περιμένουν πρόσκληση για διάλογο με την δημοτική αρχή, οι σύλλογοι παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών της Πάτρας, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα σοβαρά προβλήματα που επισημαίνουν εδώ και χρόνια.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών Διονύσης Πλέσσας, μετά τις καταγγελίες που έγιναν πρόσφατα, για εκτεταμμένα φαινόμενα ανομίας, είχε διαβεβαιώσει  ότι θα καλούσε σε διάλογο τα σωματεία, αλλά ακόμα και σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν πάρει κανένα μήνυμα.
Μετά από καταγγελίες του Συλλόγου Οπωρολαχανοπωλών Λαϊκών Αγορών «Ο Αγιος Τρύφων» και του Σωματείου Πωλητών Λαϊκών Αγορών «Ο Αγιος Ανδρέας», οι οποίοι με επιστολή τους, περιγράφουν μια κατάσταση πολιορκίας και πλήρους ανομίας, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, χωρίς επιπτώσεις.
Στην αναφορά τους, προς το δήμο Πατρέων, οι δύο σύλλογοι περιγράφουν μια εικόνα λαϊκών αγορών, όπου λαμβάνουν χώρα τόσο παραβατικές συμπεριφορές που άπτονται τυπικών διοικητικών παραβάσεων (άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, φορολογικά έγγραφα κ.λπ.) αλλά και σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Τα θέματα αυτά, έχουν εκτεθεί στις υπηρεσίες και τους πολιτικούς αρμοδίους του Δήμου Πατρέων, από το 2014 με έγγραφες αναφορές, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί και σε άλλους αρμόδιους φορείς, όπως στην Περιφέρεια, στην Αστυνομία και στον Εισαγγελέα. Τα ίδια θέματα όμως συνεχίζουν να υφίστανται μέχρι και σήμερα, όπου αξιόποινες πράξεις διαπράττονται φανερά ή κρυφά μέσα και περιμετρικά των λαϊκών αγορών.
Ο αντιδήμαρχος κ. Πλέσσας, τόνισε ότι η δημοτική Αρχή έχει κάνει μέχρι σήμερα πολλές προσπάθειες, σε συνεργασία με τους παραγωγούς και εμπόρους, ενώ δεσμεύθηκε ότι το προσεχές διάστημα, θα καλέσει τα τρία σωματεία τους, για να συζητήσουν διεξοδικά και να βρουν λύσεις από κοινού.
«Η λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι ένα θέμα που δεν έχουμε αφήσει στην τύχη του. Θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε» διαβεβαίωσε ο κ. Πλέσσας.
Ωστόσο, ακόμα και σήμερα δεν βρίσκεται σε ισχύ κάποιος κανονισμός λειτουργίας, ενώ η απουσία τακτικών ελέγχων, έχει δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που αποβαίνει σε βάρος την νόμιμης άσκησης εμπορικής δραστηριότητας στις λαϊκές αγορές αλλά και εναντίον της εύρυθμης λειτουργίας ολόκληρων γειτονιών.Είναι ενδεκτικό ότι, στο υπόμνημα των δύο σωματείων, αναφέρεται ότι, περιμετρικά των λαϊκών αγορών, εκτός των οριοθετημένων χώρων, εγκαθίστανται παράνομα διάφοροι «πωλητές» , οι οποίοι όχι μόνο δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως άδειες άσκησης επαγγέλματος, φορολογικά έγγραφα, κ.λπ., αλλά πωλούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, δεν συνοδεύονται από τα νόμιμα παραστατικά, γιατί προέρχονται από πράξεις λαθρεμπορίας αλλά και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος (λαθραία τσιγάρα μέχρι και κλεμμένα αγροτικά προϊόντα εποχής, όπως σταφύλια το καλοκαίρι, κάστανα και καρύδια τον χειμώνα, ντομάτες, πατάτες, αγκινάρες, κ.λπ).