(Βίντεο)-Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η συζήτηση για το F-35, θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον εκσυγχρονισμό των F-16 το 2024

Σημαντική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η έναρξη συνομιλιών για την πιθανή είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα F-35 και επιθυμία είναι η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 να έχει ολοκληρωθεί το 2024, επεσήμανε πριν λίγη ώρα από στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα για την Ελλάδα, αλλά και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι για να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι, θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο και βοήθεια από τους «Αμερικανούς φίλους μας». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη βελτίωση των αμυντικών σχέσεων Αθήνας-Ουάσινγκτον, που φαίνεται από την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε θέση να δαπανά για αμυντικά προγράμματα τα κονδύλια που επιθυμεί.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Υπογράψαμε μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, που βελτιώνει την αμερικανική παρουσία στο έδαφος. Η αμυντική μας συνεργασία ξεκάθαρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με ένα μεγάλο πρόγραμμα να αναβαθμίσουμε τα F-16. Κοιτάμε και θα ξεκινήσουμε συζητήσεις να εξερευνήσουμε την πιθανότητα η Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα F-35. Αυτή είναι μια σημαντική προτεραιότητα για μένα και η κυβέρνηση θέλει το πρόγραμμα των F-16 να ολοκληρωθεί το 2024. Αισθανόμαστε θα έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο και ευελπιστούμε οι Αμερικάνοι φίλοι μας μπορούν να βοηθήσουν, παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμα σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να δαπανήσουμε τόσα όσα θα μας άρεσε στην άμυνά μας».

Αξίζει να επισημανθεί πως ο πρωθυπουργός μίλησε για συμμετοχή στο πρόγραμμα του F-35, και όχι “απλά” για αγορά του αεροσκάφους.