(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΠΑΤΡΑ: Τσουχτερό πρόστιμο σε κατάστημα για κάπνισμα – Ο Χ. Μπονάνος προειδοποιεί με μεταμεσονύχτιους αυστηρούς ελέγχους

Σε κατάστημα των Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας , βεβαιώθηκε πρόστιμο 4000 € διότι στον εξωτερικό χώρο που ήταν κλειστός με τέντες βρέθηκαν τασάκια και δεν είχε την ειδική σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SkaiPatras.gr  οι αστυνομικοί του Β’ Τμήματος  βρέθηκαν στο κατάστημα μετά από καταγγελία γυναίκας που κάλεσε απευθείας στην ΕΛΑΣ.

Στο ίδιο κατάστημα είχε βεβαιωθεί πάλι παράβαση την περασμένη Παρασκευή.

 

Εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι μεταμεσονύκτιοι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς εκτιμάται ότι τις βραδινές ώρες αυξάνονται οι παραβάτες.

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια δόθηκε η ευκαιρία να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και να κάνουν αποτίμηση. Εκτιμήθηκε ότι το ποσοστό συμμόρφωσης μέχρι αργά το απόγευμα ξεπερνάει το 90%.

Σε πρώτη φάση στα μικρά κλιμάκια για τους μεταμεσονύκτιους ελέγχους θα μετέχουν στελέχη της διεύθυνσης υγείας και της αστυνομίας. Η συμμετοχή των επιθεωρητών εργασίας μετατίθεται για αργότερα, καθώς αναμένεται η έκδοση υπουργικής εγκυκλίου που θα ρυθμίζει τα θέματα ελέγχου, καθώς αυτός είναι σήμερα διαφορετικός από των υπόλοιπων υπηρεσιών…Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί η απόφαση της αντιπεριφέρειας Αχαΐας που θα ορίζει τη σύσταση των μικτών κλιμακίων. Για τις περιοχές και τα σημεία ελέγχου θα ενημερώνεται η αντιπεριφέρεια εκ των προτέρων.

Στην τεχνική σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Χάρη Μπονάνου συζητήθηκε ακόμα το ζήτημα που αφορά το πότε ένας χώρος θεωρείται κλειστός σύμφωνα με το νόμο και πότε όχι. Σημείο «κλειδί» για να χαρακτηριστεί κλειστός θεωρείται να έχει τουλάχιστον δύο πλευρές ανοικτές.

Ένα τεχνικό αλλά ουσιαστικό ζήτημα, αυτό της προμήθειας μπλοκ για την βεβαίωση των παραβάσεων, λύθηκε πριν από μία εβδομάδα. Ο Δήμος Πατρέων έχει την ευθύνη να σφραγίζει τα βιβλία αναφοράς καπνού 200 σελίδων που προσκομίζουν οι επαγγελματίες. Όποιοι δεν διαθέτουν θεωρημένα βιβλία αντιμετωπίζουν βαρύ πρόστιμο. Ωστόσο, η αυτοδιοίκηση δεν είναι υποχρεωμένη, όπως φαίνεται, να κρατάει μητρώο με τις επιχειρήσεις που έχουν θεωρήσει τα βιβλία τους.

«Δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4  ο Χ. Μπονάνος και τόνισε ότι συνιστά υποχρέωση των αρχών να προστατέψουν την υγεία των μη καπνιστών.

Χρηματικά πρόστιμα θα επιβάλλονται στους «θεριακλήδες» υπαλλήλους της Περιφέρειας και στους υπεύθυνους που δεν θα φροντίσουν για την λήψη των μέτρων που ορίζει ο νομοθέτης, σύμφωνα με το σχέδιο που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι υπεύθυνοι όλων των υπηρεσιών θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν το προσωπικό για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, να αναρτήσουν σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλα τα γραφεία και στους διαδρόμους των υπηρεσιών, να απομακρύνουν τα σταχτοδοχεία, να αναρτήσουν ενημερωτική σήμανση εξωτερικά των υπηρεσιών, να φροντίσουν για την ανάρτηση σε εμφανές σημείο το τηλέφωνο αριθμού κλήσης καταγγελιών (1142). Εκτός από τις πειθαρχικές κυρώσεις, στους υπαλλήλους που βεβαιωθεί ότι κάπνιζαν εντός της υπηρεσίας θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ ενώ στους υπεύθυνους που θα αμελούν τις υποχρεώσεις τους θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, για παραβάσεις.