ΑΧΑΪΑ: Στο λιμάνι του Αιγίου το πρώτο ηλεκτρικό φεριμπότ στην Ελλάδα – Σε συνεργασία Πανεπιστημίων και του Νορβηγικού Νηογνόμωνα

Ολοταχώς για μια πολύ ξεχωριστή πρωτιά πάει το Αίγιο! Κι αυτό γιατί στη γραμμή Αίγιο – Αγιος Νικόλαος (Δωρίδος), που θα επαναλειτουργήσει μετά από 8 και πλέον χρόνια, θα κάνει την εμφάνιση του το πρώτο ηλεκτρικό φεριμπότ στην Ελλάδα.
Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα του ηλεκτρικού φεριμπότ αποτελεί συνεργασία των Δήμων Αιγίου και Αγίου Νικολάου Δωρίδος με την συνεργασία Πανεπιστημίων καθώς και του Νορβηγικού Νηογνόμωνα DNV (Det Norske Veritas).
Το νέο ηλεκτρικό ferry boat θα προέλθει από μετατροπή συμβατικού ferry boat.
Το κόστος της επένδυσης, στην οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία εγκαταστάσεων ξηράς στις οποίες θα γίνεται η παραγωγή ρεύματος, θα ανέρχεται στα 4 – 5 εκατ. ευρώ.
Η εγκατάσταση περιλαμβάνει υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας με ταυτόχρονη συνύπαρξη φωτοβολταϊκών, κυματικής και ανέμου, ώστε στην μικρότερη έκταση να παραχθεί το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το σύστημα θα τοποθετηθεί στο νέο αλλά κλειστό λιμάνι του Αιγίου, το οποίο δεν έχει δουλέψει ποτέ μέχρι σήμερα από την στιγμή που κατασκευάστηκε, οπότε θα αναβαθμιστεί και λειτουργικά και κατασκευαστικά.
Η πλεονάζουσα παραγωγή ρεύματος θα παρέχεται δωρεάν στους κατοίκους των δύο δήμων, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Στόχος του νέου πιλοτικού προγράμματος είναι η επέκταση του στο σύνολο των πορθμειακών γραμμών της χώρας (π.χ. Ρίου – Αντιρρίου).
Το κόστος χρηματοδοτείται κατά 50% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα οφέλη από την έλευση του ηλεκτρικού φεριμπότ είναι πολλά: Βιώσιμες γραμμές για τους πλοιοκτήτες, μηδενική ρύπανση, φθηνότερα εισιτήρια για τους ταξιδιώτες.