Νόμος για επιδοτήσεις στα ΜΜΕ: Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κατάργησή του

Προς την κατάργηση της υπουργικής απόφασης για ενίσχυση των επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως προέκυψε σε σημερινή πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει διακομματική επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Τύπου για το θέμα.

Η επίμαχη απόφαση εκδόθηκε με βάση τον νόμο 4609/2019 που ψήφισε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας οριζόντια ενίσχυση ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων του κάθε εντύπου και χωρίς καθορισμό άλλου κριτηρίου, όπως π.χ. η κυκλοφορία, που να διαφοροποιεί τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Τις παραμονές, μάλιστα, των βουλευτικών εκλογών εκδόθηκε και σχετική υπουργική απόφαση με την υπογραφή του κ. Κρέτσου και έδινε το έναυσμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε περιορισμένη τροποποίηση της απόφασης, καταργώντας τον αποκλεισμό που υπήρχε για όσες επιχειρήσεις δεν διέθεταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ή είχαν χρέη προς εργαζομένους. Όρισε ότι τα δικαιούμενα ποσά θα πηγαίνουν στις οφειλές, αλλά διατήρησε την καταβολή ίσων ποσών είτε μια επιχείρηση είχε έναν εργαζόμενο είτε εκατοντάδες, προκαλώντας πολλές απορίες για τη συντήρηση της ισοπεδωτικής αυτής τακτικής!

Για το θέμα προέκυψε και διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Πέτσα το Σάββατο να κάνει λόγο για ανάκληση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Τελικά η κυβέρνηση προτίθεται τώρα να προχωρήσει στην κατάργηση της απόφασης και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στο άμεσο μέλλον.