Αντιδράσεις από Αίγυπτο για τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης: Δεν έχουν νομική ισχύ

epa05166547 Libyan soldiers march with the national flag during a celebration on the fifth anniversary of the uprising at Martyrs square, in Tripoli, Libya, 17 February 2016. Libyans are marking the anniversary of the 17 February 2011 revolution that ended the rule of Muammar Gaddafi. A Libyan presidential council on 14 February formed a national unity government aimed at ending Libya's civil conflict. EPA/STRINGER

Τη σφοδρή του αντίθεση στην υπογραφή δύο μνημονίων (MoU) από τους ηγέτες της Τουρκίας και της Λιβύης σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, ανέφερε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

«Τα δύο μνημόνια δεν έχουν νομική ισχύ, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το πρίσμα του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», αναφέρει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς απέναντι σε Τουρκία και Λιβύη

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης, Fayez Al-Serraj, υπέγραψαν δύο μνημόνια σχετικά με την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

«Είναι γνωστό ότι το σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης στερείται υπουργούς και εκπροσώπηση διαφόρων περιοχών της Λιβύης και έτσι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι οι συμφωνίες με άλλες χώρες θεωρούνται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat», σημειώνει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Και πρόσθεσε ότι «αυτές οι δύο συμφωνίες δεν έχουν καμία επίδραση ή επίδραση στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου».

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτή την «αρνητική κίνηση», η οποία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διεθνείς προσπάθειες ανεύρεσης συνολικής λύσης στην κρίση της Λιβύης.