(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: «Τρέχουν» οι εργασίες στα παλιά Αρσάκεια – Έχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Σκαλωσιές, συνεργεία, θόρυβος κρουστικών εργαλείων, φορτηγά να μπαίνουν και να βγαίνουν… Αλλά κυρίως η διαφορά χρωματισμού ανάμεσα στη ώχρα και τα σημεία του κελύφους που επισκευάζονται, δείχνουν ότι τα παλαιά Αρσάκεια θα είναι στην διάθεσή του ιδιοκτήτη τους (Δήμος Πατρέων) στο άμεσο μέλλον.
Ορισμένοι περαστικοί, κυρίως ηλικιωμένοι που ζουν στη γειτονιά, κοντοστέκονται. Οι μνήμες τους είναι συνυφασμένες με την χρήση του κτιρίου ως σχολικό συγκρότημα. Από τα θρανία του πέρασαν πολλές γενιές Πατρινών που διακρίθηκαν στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο. Θαρρείς ότι αντηχούν ακόμα στα αυτιά τους τα μαθητικά γέλια. Πέρασαν αρκετά χρόνια χωρίς το σημαντικό αυτό περιουσιακό στοιχείο της πόλης να αξιοποιηθεί. Μικρά φωτεινά διαλείμματα ήταν η φιλοξενία εκθέσεων του θεσμού Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006, η προσωρινή στέγαση ορισμένων κοινωνικών και πολιτιστικών δομών του Δήμου σε ορισμένες αίθουσες (τα γραφεία του κεντρικού διαμερίσματος, η τράπεζα ιματισμού, το βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ) κ.ά.
Τώρα, το ακίνητο αναβαθμίζεται ενεργειακά για να φιλοξενήσει την μελλοντική χρήση του, ως χώρος φιλοξενίας δημοτικών θεσμών και υπηρεσιών. Ο ανάδοχος είχε υπογράψει τη σύμβαση μετά τα μέσα Δεκεμβρίου του ’18. Η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης είναι με την συμπλήρωση 720 ημερών, αλλά υπάρχει ελπίδα να παραδοθεί και συντομότερα.
Οι τοίχοι του κτιρίου έχουν πάχος 50 εκατοστά. Ανάλογες κατασκευές σχολείων είχαν γίνει στην Αθήνα, όπως για παράδειγμα τα Αρσάκεια στο Ψυχικό. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, ο ανάδοχος είχε διαπιστώσει ότι ο τσιμεντένιος όγκος του ακινήτου δεν θα δυσκόλευε τα συνεργεία. Ηταν όμως φανερό ότι είχε και έχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει.

ΠΗΓΗ: Πελοπόννησος