Ο Τραμπ υπέγραψε νόμο υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε νόμο που υποστηρίζει τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ. Η αμερικανική πράξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία μετατράπηκε σε νόμο, προκειμένου να ελεγχθεί εάν το Χονγκ Κονγκ διαθέτει αρκετή αυτονομία η οποία να δικαιολογεί το ειδικό του καθεστώς με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Trump δήλωσε ότι υπέγραψε τον νόμο «από σεβασμό προς τον Πρόεδρο Xi Jinping, την Κίνα και τον λαό του Χονγκ Κονγκ». Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απείλησε “αντίμετρα” εάν οι ΗΠΑ συνέχιζαν “να πηγαίνουν σε λάθος δρόμο”.

Ο Trump επιδιώκει σήμερα νέα συμφωνία με την Κίνα, προκειμένου να τερματιστεί οεμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

“Οι ΗΠΑ παραβλέπουν τα γεγονότα και στρεβλώνουν την αλήθεια”, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Υποστήριξε ανοιχτά τους βίαιους εγκληματίες που κατέστρεψαν ασταμάτητα εγκαταστάσεις, έβαλαν φωτιά, επιτέθηκαν σε αθώους πολίτες, καταπατούν το κράτος δικαίου και έθεσαν σε κίνδυνο την κοινωνική τάξη”.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αντέδρασε επίσης, λέγοντας ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο θα στείλει το λανθασμένο μήνυμα και δεν θα βοηθούσε να διευκολύνει την κατάσταση.

Ωστόσο, ο βασικός ακτιβιστής στο κίνημα διαμαρτυρίας του Χονγκ Κονγκ, Joshua Wong, δήλωσε ότι ο αμερικανικός νόμος ήταν ένα “αξιοθαύμαστο επίτευγμα” για “όλους τους κατοίκους στο Hong Kong “.