Ελληνικά ομόλογα: Γιατί οι αποδόσεις ανοίγουν την όρεξη των επενδυτών

Tο μήνυμα ότι ανυπομονούν να δουν την έκδοση νέων ελληνικών ομολόγων μετέφεραν χθες στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, επενδυτικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς ήδη τα ελληνικά επιτόκια κατρακυλούν και, όπως αναφέρουν, αν καθυστερήσει και άλλο μία νέα έκδοση, σε λίγο καιρό δεν βρίσκουν ίσως καν επιτόκιο με θετικό πρόσημο (πάνω από μηδέν) στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι ίσως η χώρα που έχει ωφεληθεί περισσότερο μέσα στη ζώνη του ευρώ από τη μαζική στροφή των επενδυτών στην αγορά κρατικού χρέους, ενώ το όφελος από αυτή τη στροφή είναι διττό, καθώς εκτός από τη μείωση στο κόστος που δανείζεται η χώρα, δημιουργεί και νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, αλλά και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Και σήμερα, οι ελληνικοί τίτλοι υπεραποδίδουν συνεχίζοντας το ράλι, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό που αγγίζει το 1,3%.

Η διάθεση των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets διατηρείται «ζεστή» χάρη στο σπριντ της κυβέρνησης που πριν καλά – καλά κλείσει τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης έχει προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το δίπτυχο ανάπτυξη – επενδύσεις.

Ειδικά στο τελευταίο κομμάτι, το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδυτών φέρεται να επεξεργάζεται δύο εναλλακτικά σχέδια φορολόγησης των επενδύσεων: το ιταλικό που προβλέπει τη σταθερή φορολόγηση με 100.000 ευρώ τον χρόνο και το μοντέλο της Μάλτας με flat tax 15% στο παγκόσμιο εισόδημα με ελάχιστο όμως φόρο τις 15.000 ευρώ.

Πολύ ενισχυτικά έχει λειτουργήσει και η υποβολή την περασμένη Δευτέρα επίσημου αιτήματος για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από τον Χρ. Σταϊκούρα.

Η αισιοδοξία είναι έκδηλη στους πίνακες που καταγράφουν την πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα,  η απόδοση του 10ετους είναι σήμερα μία ανάσα από το 1,3%, (συγκεκριμένα αυτή την ώρα στο 1,311% με πτώση 4,93%). Το κόστος δανεισμού της χώρας έχει κάνει πραγματική «βουτιά» της τάξης του 70% από τις αρχές του 2019 , οπότε ήταν στο 4,3%. Σημειώνεται ότι η πορεία των αποδόσεων του 10ετούς τίτλου είναι σχεδόν διαρκώς καθοδική. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ήταν στο 1,341%. Μια απότομη άνοδο σημείωσε στις 12 Αυγούστου που άγγιξε το 1,525% ενώ έκτοτε η πορεία του επιτοκίου είναι σταθερά καθοδική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτή τη στιγμή με βάση το 10ετές ομόλογο, που είναι ο τίτλος αναφοράς, η χώρα δανείζεται από τις αγορές με κόστος πολύ κοντά σε εκείνο των δανείων, που έχει λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων του EFSF είναι στο 1,2% και εκείνων του διαδόχου σχήματος, ESM, είναι κοντά στο 1,5%.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η πορεία της απόδοσης του 5ετούς τίτλου που σήμερα είναι στο 0,737% με πτώση 1,86%, όταν δύο ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν στο 1,258%.

Πηγή γραφημάτων: Investing.com

Σε κάθε περίπτωση, τα ελληνικά ομόλογα φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικά για τα ραντάρ των ξένων επενδυτών για δύο κυρίως λόγους: αφενός το μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, γεγονός που το κάνει ασφαλές στα ματιά των επενδυτών και αφετέρου γιατί η απόδοσή τους, αν και χαμηλή σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στο 1,3% , είναι πολύ ελκυστική σε ένα περιβάλλον όπου κρατικά ομόλογα αξίας 15 τρισ. δολ. προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις – ακριβώς αυτό δηλαδή που οι ξένοι φοβούνται ότι μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί και με τα ελληνικά ομόλογα.

 

 

Πηγή: newmoney.gr