Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη για τη ναυτιλία


Τους πέντε άξονες για τη ναυτιλιακή πολιτική τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σε συζήτηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη έθεσαν τις προτεραιότητες και εστίασαν σε πέντε άξονες:

1. Ποντοπόρος Ναυτιλία 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Στόχος μας να κάνουμε την εθνική σημαία ξανά πιο ελκυστική για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και να ενισχύσουμε δραστικά το πλαισίο της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερα νέα παιδιά στη θάλασσα και να μπορούμε να τους παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση ώστε να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε ένα κλάδο που η χώρα μας έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα»

2. Λιμάνια

«Το εμβληματικό λιμάνι του Πειραιά είναι στις προτεραιότητές μας όσον αφορά το πώς θα προσελκύσουμε τις επενδύσεις ώστε να εξελίξουμε τον Πειραιά σε ενα παγκόσμιο ανταγωνιστικό λιμάνι αλλά και πώς θα αναπτύξουμε και τα άλλα μας λιμάνια ώστε να λειτουργούν σωστά και με ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

3. Θαλάσσιος τουρισμός

«Οι τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στον θαλάσσιο τουρισμό σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού που θα καταστήσουν την Ελλάδα πρωτοπόρο στον θαλάσσιο τουρισμό και θα αξιοποιήσουν πλήρως τα πολύ σημαντικά έσοδα που φέρνει στην Ελλάδα ο θαλάσσιος τουρισμός», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης

4. Νησιωτική πολιτική

«Το 15% των Ελλήνων είναι κατοικοί σε νησιά και συζήτησαμε με την ηγεσία του υπουργείου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ένος τομεακού προγράμματος για τη νησιωτική πολιτική στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ, ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για να υποστηρίξουμε τις δράσεις των νησιών μας, και ειδικά των μικρών νησιών που χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο φροντίδας και υποστήριξης», είπε ο πρωθυπουργός.

5. Ασφάλεια στη θάλασσα

«Είναι αδιανόητο σε μία νησιωτική χώρα να έχουμε τόσους πνιγμούς. Θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες τεχνολογίας ώστε να μπορούμε να κολυμπάμε στς θαλάσσες με απόλυτη ασφάλεια», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος ο πρωθυπουργός της χώρας ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες του λιμενικού για το έργο τους, και υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει υπηρεσιακά το λιμενικό σώμα το οποίο φυλάσσει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης έκανε δώρο στον πρωθυπουργό μια πυξίδα λέγοντας: «Αν και ο πρωθυπουργός έχει χαράξει ρότα και ξέρει προς τα πού πλέει, καλό είναι να έχει μία πυξίδα» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Η πυξίδα κοιτάει πάντα μπροστά»

mhtsotakis