Ας κλείσει πρώτα τις «ανοιχτές πληγές» του 2012

 

Κακώς πληροφορημένος, δηλαδή παρα-πληροφορημένος πήγε στον ΕΟΠΥΥ με τη νέα αντιπρόεδρο, ο νέος υπουργός υγείας Β. Κικίλιας.
Σχολίασε αρνητικά την μη ύπαρξη ισολογισμού του Οργανισμού, αλλά δεν του είχαν πεί (;) πως δεν υπήρξε ποτέ ισολογισμός από το 2011, από τα ταμεία που συγκρότησαν τον ΕΟΠΥΥ! Και τότε κυβερνούσαν άλλοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ…
Ωστόσο ο Οργανισμός και προχώρησε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του, αλλά και εκσυγχρονίστηκε με τη διοίκηση που τοποθέτησε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει σε αυτό τον σύγχρονο δρόμο τον έλεγχο και εκκαθάριση των δαπανών, με βαση έναν νέο και σύγχρονο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) αλλά και ανανέωσε τα συστήματα πληροφορικής διασφαλίζοντας δικό του κέντρο δεδομένων που είναι αναγκαίο για την διαχείριση των big data, των μεγάλων δεδομένων που διαθέτει ως μοναδικός αγοραστής των υπηρεσιών υγείας της χώρας μας!
Καλό θα είναι ο κ. υπουργός να ενημερωθεί υπεύθυνα και να απαντήσει που πήγαν στις 31-12-2011 τα διαθέσιμα των κλάδων υγείας των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ; Διότι στον ΕΟΠΥΥ δεν μεταφέρθηκαν… άλλωστε ισολογισμοί του 2011 δεν υπάρχουν!
Σχετικά με το claw back, ο κ. υπουργός και πάλι πιάστηκε απληροφόρητος αφού ρώτησε τις υπηρεσίες τι ενέργειες έχουν κάνει για να καταργηθεί. Δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει άραγε ο κ. Κικίλιας ότι το clawback, είναι νομοθετημένο στο μεσοπρόθεσμο και θα εφαρμόζεται ως το 2021; Ή μήπως πιέζεται από την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και τους Νεοδημοκράτες παράγοντες της υγείας και προσπαθεί να μεταθέσει την … «ευθύνη» της εφαρμογής του νόμου στον ΕΟΠΥΥ;
Είναι στο χέρι του να το καταργήσει με νόμο. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπ. υγείας είχε επεξεργαστεί σχέδιο «εξορθολογισμού» της επιβάρυνσης του clawback που δεν υλοποιήθηκε λόγω εκλογών. Το σχέδιο είναι γνωστό, κατανέμει ισόνομα τα βάρη και απαλύνει την άδικη επιβάρυνση των μικρομεσαίων εργαστηρίων, από την υπερχρέωση των μεγάλων εργαστηριακών αλυσίδων.
Ας γνωρίζει καλά ο κ. υπουργός Υγείας πως ο ΕΟΠΥΥ έχει κληρονομήσει πολλές από τις «αμαρτίες» των παλιών ταμείων, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ακόμη δεν έχουν «συγχωρεθεί»…
Η δική μας διοίκηση διαχειρίστηκε τον ΕΟΠΥΥ με τον καλύτερο τρόπο, παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και μείωσε δραστικά τα ληξιπρόθεσμα που οι κακοδιαχειρίσεις του παρελθόντος είχαν προκαλέσει, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα νέο, σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού και το οποίο καλείται η κυβέρνηση της ΝΔ να μην το βλάψει.
Διότι αν εμπλέξει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, σίγουρα θα βλάψει τον Οργανισμό και τις διασφαλισμένες παροχές του προς όλους τους ασθενείς.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλείται να διαφυλάξει τα κεκτημένα του ΕΟΠΥΥ και να τα διευρύνει αντί να εγκλωβίσει τον Οργανισμό σε διαδικασίες ΣΔΙΤ που στόχο θα έχουν να χαριστεί δημόσιο χρήμα στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

* Ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος είναι πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ.