ΠΑΤΡΑ: Νέα «κόντρα» Πανεπιστημίου – Υπουργείου Παιδείας για την ακύρωση των «Διετών Σπουδών» – Πρύτανης: «Αιφνίδια και απαξιωτική απόφαση»

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τα πανεπιστήμια άνοιξε το υπουργείο Παιδείας. Αιτία είναι η αναστολή έναρξης λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων των Πανεπιστημίων τα περισσότερα από τα οποία θα ξεκινούσαν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα ξεκινούσαν από τον Φεβρουάριο του 2020.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε ανακοίνωσή της αιτιολόγησε την αναστολή των προγραμμάτων με την επισήμανση ότι «κεντρική μας στρατηγική στόχευση είναι να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης» κι εξηγεί:
Α. Το σημερινό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου.
Β. Ενόψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.

Η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία ήταν μέλος στο ΕΣΕΚΑΑΔ (Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού) ως εκπρόσωπος της Συνόδου των πρυτάνεων, ανέφερε:
«Η αιφνίδια αυτή απόφαση της υπουργού την οποία μάλιστα πληροφορηθήκαμε από εκπαιδευτικό ιστότοπο, έρχεται να απαξιώσει την εργασία τριών ετών» και προσθέτει:
«Αυτά τα διετή προγράμματα μπήκαν στον προγραμματισμό επειδή ακριβώς έκλεισαν τα ΤΕΙ, Στόχος ήταν να υπάρχει μία επαγγελματική εκπαίδευση ως συνέχεια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Τα παιδιά αυτά θα έπαιρναν ένα από τα πανεπιστήμια που θα ήταν σημαντικό σε επίπεδο γνώσεων και φυσικά για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Το κάθε πανεπιστήμιο ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής του θα ανέπτυσσε τέτοια προγράμματα. Εργαστήκαμε από το 2016 για να το οργανώσουμε όλο αυτό. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινούσαν σε πολλά πανεπιστήμια κι εμείς τα είχαμε προγραμματίσει από τον Φεβρουάριο του 2020».

Για τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων σε 11 πανεπιστήμια της χώρας ο πρώην υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε υπογράψει μια εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων με το ποσό ενός εκατομμυρίου οχτακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 1.800.000,00).
1.500 σπουδαστές
Στα προγράμματα θα μπορούσαν να φοιτήσουν περίπου 1.500 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ οι οποίοι θα επιλέγονταν χωρίς εξετάσεις, με βάση τον βαθμό απολυτηρίου ή τον βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑΛ.
Η φοίτηση θα ήταν δωρεάν διάρκειας τεσσάρων ακαδημαϊκών εξαμήνων περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης.