Με το αριστερό μπήκε το καλοκαίρι για την αγορά καυσίμων

advertisement

Τα μειωμένα μεγέθη του εισερχόμενου τουρισμού και το γεγονός ότι οι εκλογές μετέθεσαν για το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου τις διακοπές των Ελλήνων, έπαιξαν το ρόλο τους ώστε η καλοκαιρινή σεζόν να μπει με αρνητικό πρόσημο για την αγορά καυσίμων.

Αυτό του τουλάχιστον μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου ενέργειας, βάσει των οποίων το μήνα Ιούνιο οι πωλήσεις βενζίνης συνέχισαν την υποχώρησή τους, σε ποσοστό 1,4% την ίδια στιγμή που το diesel που κρατά σταθερά πλέον τα ηνία στα καύσιμα κίνησης εμφάνισε υποτονική αύξηση της τάξης του 0,4%.

 

Με το αριστερό μπήκε το καλοκαίρι για την αγορά καυσίμων

 

Συνολικά τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, η αγορά καυσίμων έχασε 2462 κυβικά πωλήσεις στα καύσιμα κίνησης, από τις 563.147 κυβικά τον Ιούνιο του 2018 στα 560.685 κυβικά φέτος τον Ιούνιο.

Σε επίπεδο εξαμήνου, που περιλαμβάνει και τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης που φέτος κατέγραψαν σημαντική αύξηση της τάξης του 24,8%, η αγορά καυσίμων εμφανίζει θετικό πρόσημο (3,9%) έχοντας πουλήσει 140.346 κυβικά περισσότερα σε σχέση με πέρυσι (από τα 3,588 στα 3,728 εκατ. κυβικά).

Εκτός από το θέρμανσης όπου είχαμε αύξηση 151 χιλιάδων κυβικών, που κράτησε την αγορά σε θετικό έδαφος, τα καύσιμα κίνησης σε ορίζοντα εξαμήνου έχασαν 12.103 κυβικά, καθώς οι πωλήσεις βενζίνης υποχώρησαν κατά 30003 κυβικά ενώ οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 17900 κυβικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική τάση της αγοράς τα τελευταία χρόνια δείχνει σταθερή υποχώρηση της βενζίνης, η οποία έχει παραδώσει την πρωτοκαθεδρία των καυσίμων κίνησης στο diesel. Ωστόσο η αγορά των καυσίμων κίνησης καταγράφει μείωση σε απόλυτα μεγέθη καθώς στην αγορά μπαίνουν όλο και πιο δυναμικά τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το συνολικό ισοζύγιο του κλάδου ωστόσο διαφοροποιείται ανάλογα με τη σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο και αυτό πάντως δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό από το φυσικό αέριο.