«Βιοµηχανία» πλαστών εγγράφων µε σφραγίδα του νοσοκοµείου Σάµου

Μια σφραγίδα εξαφανίστηκε µυστηριωδώς από το γραφείο γιατρού του νοσοκοµείου Σάµου, αλλά το αποτύπωµά της εµφανίστηκε σε γνωµατεύσεις συναδέλφων της λίγες µέρες µετά. Πλαστές, ψευδείς και ύποπτες βεβαιώσεις γιατρών του ίδιου νοσοκοµείου που χορηγούνταν σε πρόσφυγες και µετανάστες προκειµένου να µεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονταν στο «µικροσκόπιο» των διωκτικών Αρχών όταν εκλάπη η σφραγίδα. Αστυνοµικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. που βρέθηκαν τις τελευταίες µέρες στο νησί του Βόρειου Αιγαίου κατάφεραν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» και να ξεσκεπάσουν µια «βιοµηχανία» παραγωγής και πώλησης παρόµοιων εγγράφων µε φερόµενη εµπλοκή τουλάχιστον έξι γιατρών, εκ των οποίων, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι πέντε υπηρετούν στο νοσοκοµείο Σάµου και ένας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως, εκτός των έξι γιατρών, συνελήφθησαν και άλλα τέσσερα άτοµα, µεταξύ των οποίων νοσηλευτές και διερµηνείς. Οι πλαστές γνωµατεύσεις για µια σειρά από ασθένειες ή καταστάσεις υγείας µπορούν να εξασφαλίσουν στους αιτούντες άσυλο την ένταξή τους στις ευάλωτες κατηγορίες και να άρουν τον γεωγραφικό περιορισµό τους στο νησί.

Για παράδειγµα, µπορούν να πετύχουν τη µετακίνησή τους αν στην οικογένεια υπάρχει έγκυος, αν πρέπει να γίνει χειρουργείο ή να αντιµετωπιστεί µια ασθένεια, τα οποία δεν µπορούν να γίνουν από το συγκεκριµένο νοσοκοµείο. Αφορµή για την έρευνα των διωκτικών Αρχών στάθηκε η παρατηρητικότητα υπαλλήλων της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκοµείου, οι οποίοι στις αρχές Μαΐου εντόπισαν κάτι περίεργο σε τρεις ιατρικές γνωµατεύσεις οι οποίες είχαν δοθεί την ίδια µέρα και έπειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε πως ήταν ψευδείς.