Κουβέντα για τις Εφορευτικές –Αμοιβή και άδειες στα κίνητρα

Μετά από τα όσα συνέβησαν κυρίως την πρώτη Κυριακή των εκλογών με την πρωτόγνωρη και δύσκολη διαδικασία των 4 καλπών και τη μάχη που έδιναν, μέχρι πρωίας οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για να βγάλουν τα αποτελέσματα, άνοιξε και δημοσίως ο διάλογος για πληρωμή και των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών.

Τον χορό των δημόσιων παρεμβάσεων άνοιξε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ την σκυτάλη παίρνει και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας ο οποίος το επόμενο διάστημα θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στους πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της επισήμανε την απροθυμία των πολιτών να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές, γεγονός που δυσχέρανε σημαντικά την διαδικασία.

«Είναι καιρός η Πολιτεία να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να καθορίσει αμοιβή και για όσους κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές», τονίζει μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας, Θανάσης Ζούμπας, ο οποίος μιλώντας στο thebest.gr επίσης θέτει ευθέως το ζήτημα κι επισημαίνει ότι ο Σύλλογος θα καταγράψει τα συμπεράσματά τους από την πρόσφατη εκλογική διαδικασία και θα υποβάλει τις σχετικές του προτάσεις στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

«Είναι λογικό να υπάρχει κάποια αποζημίωση για τους πολίτες που καλούνται να στελεχώσουν τις Εφορευτικές Επιτροπές. Είναι δίκαιο, όπως έχει καθήκον ο πολίτης να συνδράμει, να έχει και η Πολιτεία την υποχρέωση να τον αποζημιώσει. Εκτιμούμε ότι μπορεί να δοθεί κάποια αμοιβή και ας μην είναι πολλά τα μέλη στις Επιτροπές. Επίσης μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο κίνητρο στους πολίτες όπως για παράδειγμα κάποια ρεπό από τη δουλειά τους», επισημαίνει ο κ. Ζούπας ο οποίος θεωρεί ότι έφτασε πλέον η ώρα το συγκεκριμένο θέμα να δρομολογηθεί και να αντιμετωπιστεί.

Και τούτο γιατί όπως εξηγεί, ειδικά την πρώτη Κυριακή που τα πράγματα, με τους δεκάδες συνδυασμούς και τους εκατοντάδες υποψηφίους ήταν εξαιρετικά δύσκολα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σε πάρα πολλές περιπτώσεις προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη με την συνδρομή μόνο του γραμματέα τους. «Αυτά η διαδικασία ήταν απαράδεκτη, πολύ δύσκολη και εγκυμονούσε κινδύνους. Η ανταπόκριση των μελών των Επιτροπών ήταν περιορισμένη, ενώ πάρα πολλά από τα μέλη δεν είχαν καν ειδοποιηθεί εγκαίρως για να προσέλθουν. Εμείς κάνουμε τον απολογισμό μας και θα μεταφέρουμε τις προτάσεις μας αρμοδίως ώστε να δρομολογηθούν λύσεις», σημειώνει ο κ. Ζούπας.

Από διάφορες πλευρές έχουν ακουστεί αρκετές προτάσεις όπως π.χ. η «επιστράτευση» δημοσίων υπαλλήλων και ιδίως των εκπαιδευτικών που δεν εργάζονται λόγω μετατροπής των σχολείων σε Εκλογική Τμήματα, αμοιβή των μελών των Εφορευτικών που θα προσέλθουν από την αποζημίωση του δικαστικού αντιπροσώπου κ.α.. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να υπάρξουν αποφάσεις άμεσα ώστε να υπάρξουν αλλαγές ενόψει των εκλογών του Ιουλίου.