Τερέζα Μέι: Η μοναχοκόρη του πάστορα που είχε παιδικό όνειρο να γίνει πρωθυπουργός

Οι υποστηρικτές της έβλεπαν σε εκείνη μια νέα «Μάργκαρετ Θάτσερ» αλλά η Τερέζα Μέι με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος στις 7 Ιουνίου, μετά την απόρριψη του σχεδίου της για το Brexit από το υπουργικό συμβούλιο.

Η μοναχοκόρη του πάστορα, που από παιδί ονειρευόταν να γίνει πρωθυπουργός, εγκαταστάθηκε στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ το 2016 μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον και γνώρισε υψηλά ποσοστά αποδοχής, όταν τον Μάρτιο του 2017 ενεργοποίησε το άρθρο 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μπούμερανγκ για την Μέι

Τρεις μήνες αργότερα η Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που αποδείχθηκαν μπούμερανγκ για την ίδια, καθώς το κόμμα των Τόρις, αν και κατέλαβε την πρώτη θέση, δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Τότε, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ζητήσει την παραίτηση της πρωθυπουργού ενώ άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα συνεχίσει πλέον τις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση του Brexit.

Η Βρετανική Βουλή απέρριψε τρεις φορές τη Συμφωνία για το Brexit

Επί δύο χρόνια η Τερέζα Μέι διαπραγματευόταν με την ΕΕ την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια και τον Ιούλιο του 2018 παρουσίασε στους υπουργούς της ένα σχέδιο γεμάτο «αναπόφευκτους συμβιβασμούς» σε συνάντηση στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς. Δύο μέρες μετά ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός αρμόδιος για το Brexit, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρωθυπουργό εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική της για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Δύο φορές η Μέι ζήτησε παράταση από την ΕΕ για την Συμφωνία Αποχώρησης ενώ την ίδια στιγμή το νέο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ «Brexit» έδειχνε στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές να αφήνει πολύ πίσω τους Τόρις της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Στις 29 Μαρτίου η Βρετανία βρέθηκε να «κολυμπά» σε αχαρτογράφητα ύδατα σχετικά με το Brexit, όταν η Βουλή απέρριψε για τρίτη φορά την πρόταση συμφωνίας που υπέβαλε ενώπιόν της η πρωθυπουργός.

Συχνά, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, οι υπουργοί της ήταν δυσαρεστημένοι επειδή η οικοδέσποινα της Ντάουνινγκ Στριτ δεν άκουγε τις απόψεις τους για σημαντικά θέματα, όπως το Brexit και μιλούσε μόνο με τους στενούς συμβούλους της και τον σύζυγό της.

Χθες με δάκρυα στα μάταια ανακοίνωσε την παραίτησή της καθώς, όπως είπε, «αφήνει τη δουλειά που αγάπησε», αλλά παραμένει στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι οι Τόρις να εκλέξουν νέο ηγέτη. Ένας από τους στενούς της συνεργάτες, ο Ντάμιαν Γκριν, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Μέι, δήλωσε πως η πρωθυπουργός «δεν μπορούσε να συνέλθει από την παραίτηση του υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις», τον περασμένο Ιούλιο, μετά το σχέδιο που παρουσίασε η Μέι για μια πιο «soft» Συμφωνία Αποχώρησης.

Οι μνηστήρες για την ηγεσία των Τόρις

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην ΥΠΕΞ και πρώην δήμαρχος Λονδίνου, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ και ο πρώην υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, που διαδέχθηκε τον Ντέιβις μετά την παραίτησή του, αλλά μετά από μερικούς μήνες «εγκατέλειψε το πλοίο», φαίνεται να είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις.

«Ο σύζυγός μου είναι ο βράχος μου»

Μεγαλύτερος υποστηρικτής της Τερέζα Μέι είναι ο σύζυγός της, Φίλιπ, ο «βράχος» της, όπως τον έχει αποκαλέσει η ίδια σε συνέντευξή της στη Daily Mail. Παντρεμένη επί 38 χρόνια με τον Φίλιπ Μέι, με τον οποίο γνωρίστηκαν όταν φοιτούσαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εκείνος την παρακολουθούσε από τα θεωρεία της Βουλής, της μαγείρευε στην κουζίνα της Ντάουνινγκ Στριτ και την περίμενε με ένα ουίσκι για να την χαλαρώσει όταν εκείνη επέστρεφε μετά από μια κουραστική μέρα. Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες.

Τον Νοέμβριο σε συνέντευξή της η Τερέζα Μέι μίλησε για τον γάμο της, την θρησκευτική πίστη και τους εσωκομματικούς εχθρούς της. Σε ερώτηση, αν έχει χάσει τον ύπνο της, απάντησε: «Εξαρτάται πόσο δυνατό είναι το ουίσκι ή πόσο μου έχει σερβίρει ο Φίλιπ».
Η Μέι και ο σύζυγός της δεν απέκτησαν παιδιά και αυτό ήταν πάντα ένα θέμα που την πλήγωνε. «Βλέπεις φίλους που τώρα έχουν μεγάλα παιδιά αλλά δέχεσαι τη ζωή όπως έρχεται», είχε δηλώσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην κυριακάτικη Mail το 2016.

Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα

Από 12 ετών η κόρη του πάστορα στο Οξφορντσάιρ ήξερε πως θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Ο πατέρας της Χούμπερτ Μπρέιζερ ήταν δημοφιλής στην κοινότητα και μαζί με την σύζυγό του, Ζάιντι, συζητούσαν στο οικογενειακό τραπέζι, που ήταν παρούσα η μοναχοκόρη τους, τα τοπικά προβλήματα. «Δεν σκέφτεσαι τον εαυτό σου, η έμφαση είναι στους άλλους. Το να γίνεις πολιτικός δεν είναι επάγγελμα», είχε δηλώσει η Μέι.

Η Μέι θα υποδεχθεί τον Τραμπ στο Λονδίνο τον Ιούνιο

Εικάζεται πως η Τερέζα Μέι θα παραμείνει στη θέση της πρωθυπουργού μέχρι τις 3 Ιουνίου για να υποδεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που θα επισκεφθεί τη Βρετανία από 3 μέχρι 5 Ιουνίου. Μάλιστα, ο πλανητάρχης θα συνοδεύεται στο ταξίδι του, εκτός από την σύζυγό του και με τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά του. Ο 41χρονος Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, ο 35χρονος Έρικ Τραμπ, η 24χρονη Τίφανι και η Ιβάνκα Τραμπ με τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ, θα συνοδεύουν στη Βρετανία τον πρόεδρο των ΗΠΑ και θα παρακαθίσουν σε δείπνο καλεσμένοι της βασίλισσας Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η Τερέζα Μέι είχε υπηρετήσει νωρίτερα ως υπουργός Εσωτερικών επί 4 χρόνια και ήταν η μακροβιότερη ΥΠΕΣ των τελευταίων 50 ετών στη Βρετανία.