Κροατία: Δέσμευση των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή προοπτική

Τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών τους επανέλαβαν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, από το βήμα των εργασιών της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στο Σαράγεβο.

Οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη συνέχισης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη του στόχου της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «βήμα» ζωτικής σημασίας για όλη την περιοχή.

Οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας συμμετείχαν σε ειδική ενότητα των εργασιών της ετήσιας συνάντησης της ΕΤΑΑ, η οποία ήταν αφιερωμένη στην αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική της περιοχής. Μάλιστα, στο πεδίο των επενδύσεων, η ΕΤΑΑ συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη διαδικασία επίτευξης του προαναφερόμενου στόχου, με την επένδυση σε έργα υποδομών καίριας σημασίας, π.χ. στον τομέα των μεταφορών, αλλά και με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνογνωσίας.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, υπογράμμισε ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μονόδρομος για την περιοχή, συμπληρώνοντας πως τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συγκλίνουν με το μέσο βιοτικό επίπεδο της Ε.Ε..

Ο ίδιος -όπως επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων «Hina»- κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ένα σαφές πλαίσιο υποχρεώσεων και προθεσμίας για την ένταξή τους στην ΕΕ, σημειώνοντας πως και άλλοι «τρίτοι παίκτες» στην περιοχή προσφέρουν εναλλακτικά έργα που είναι σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, τόνισε ότι δεν ανησυχεί για τα χρονικά όρια, αλλά για την ουσία των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να εφαρμοστούν, επειδή, όπως είπε, «το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό με τον προορισμό».

«Η ευρωπαϊκή Σερβία είναι ένας στόχος για τον οποίο πρέπει να εργαζόμαστε κάθε μέρα και εναπόκειται στις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσουν πότε θέλουν να επεκταθούν» δήλωσε η κ. Μπρνάμπιτς, προσθέτοντας ότι μια πρόωρη διεύρυνση θα ήταν στην πραγματικότητα καταστροφική, διότι – όπως εξήγησε- τα απροετοίμαστα νέα μέλη θα είναι μόνο μια επιβάρυνση στην Ένωση και ένας άνισος εταίρος σε αυτήν την κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, περιέγραψε την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως τη φυσική ολοκλήρωση της Ένωσης, και κάλεσε τους επιχειρηματίες να εξερευνήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κίνητρο για συνεργασία και σημείωσε ότι απόδειξη αυτού είναι οι συμφωνίες που η χώρα του σύναψε με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ, Σούμα Τσακραμπάρτι, επισήμανε ότι η διαδικασία οικονομικής ενδυνάμωσης των Δυτικών Βαλκανίων είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και η ΕΤΑΑ επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ