ΠΑΤΡΑ: Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία στις 28 Απριλίου

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία» με στόχο την περαιτέρω προβολή του θέματος της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε διεθνές επίπεδο. .
Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει επίσης καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση Ελεύθερων Συνδικάτων ως Ημέρα Μνήμης των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα. .
H φετινή Παγκόσμια Ημέρα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και των συζητήσεων για το μέλλον της εργασίας επιχειρεί να αποτιμήσει 100 χρόνια εργασίας αναφορικά με τη βελτίωση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Προσδοκά σε ένα μέλλον όπου οι προσπάθειες θα συνεχιστούν εν μέσω σημαντικών αλλαγών όπως είναι η τεχνολογία, οι δημογραφικές μεταβολές, η οργάνωση της εργασίας και η κλιματική αλλαγή.
Το θέμα αφορά στην ασφάλεια, « την υγεία και το μέλλον της εργασίας»
και οι εορτασμοί στηρίζονται στην συνειδητοποίηση του πλούτου της γνώσης και της δράσης που συγκεντρώθηκε στο διάστημα των τελευταίων 100 χρόνων, όσο όλοι εμείς προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε και να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που έρχονται με ταχείς ρυθμούς για ένα εργασιακό μέλλον που οι ίδιοι επιθυμούμε
Ο επίσημος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας στις 28 Απριλίου 2019 αποτελεί την έναρξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, των εκδηλώσεων και των δράσεων που συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει μια κουλτούρα πρόληψης της υγείας στην εργασία η οποία ωφελεί την επόμενη γενιά του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Η Δ.Ο.Ε. έχει ετοιμάσει σχετικά Ενημερωτικά Έντυπα και Αφίσα για αξιοποίηση από τους εμπλεκόμενους, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΥ & ΙΟΝ. ΝΗΣΩΝ
Βασιλική Σεϊντή
Προϊσταμένη Διεύθυνσης