Θρήνος στην Αφρική: Οι νεκροί του κυκλώνα Ιντάι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 1.000


Ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα Ιντάι τον προηγούμενο μήνα από τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.000, ενώ οι πληγέντες εκτιμώνται σε δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τοπικών αρχών και του ΟΗΕ.

Χθες Τρίτη το βράδυ η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών στη χώρα.

«Η κυβέρνηση με θλίψη ανακοινώνει ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 344», ανακοίνωσε η υπουργός Ενημέρωσης Μόνικα Μουτσβάνγκουα στους δημοσιογράφους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγοι για 180 με 250 νεκρούς.

«Οι επιχειρήσεις περιορίζονται πλέον στον εντοπισμό πτωμάτων. Οι αγνοούμενοι πλέον θεωρούνται νεκροί», πρόσθεσε η υπουργός.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Ζιμπάμπουε, τουλάχιστον 257 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Εξάλλου στη γειτονική Μοζαμβίκη ο τελευταίος επίσημος απολογισμός που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έκανε λόγο για 602 νεκρούς.

Ο κυκλώνας Ιντάι έπληξε με πρωτοφανή σφοδρότητα την πόλη Μπέιρα στη Μοζαμβίκη και το μισό εκατομμύριο κατοίκους της στις 14 Μαρτίου. Μετά συνέχισε την καταστροφική του πορεία προς τα δυτικά και τη Ζιμπάμπουε. Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και εκτεταμένες πλημμύρες και στις δύο χώρες.

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 1,8 εκατομμύριο μόνο στη Μοζαμβίκη, έχουν πληγεί από τον κυκλώνα, ανάμεσά τους και 165.000 που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους στις δύο χώρες. Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 251 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει έκτακτη βοήθεια προς τις δύο χώρες τους επόμενους τρεις μήνες.

Εξάλλου σημαντικές πλημμύρες προκλήθηκαν από το πέρασμα του Ιντάι και στο Μαλάουι, όπου 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σχεδόν 900.000 επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ