Φιάσκο Novartis: Ο «νέος μάρτυρας» Νίκος Μανίας είχε καταγγελθεί από το 2018 ότι δωροδοκείτο

Πρόσωπο που έχει καταγγελθεί από δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, ότι είχε δωροδοκηθεί από την φαρμακοβιομηχανία, είναι ο μάρτυρας που εμπλέκει τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο. Η μαρτυρία του μάλιστα, χαρακτηρίζεται αναφορά και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εμφανίζεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο ως δυνάμει κατηγορούμενος από δύο προστατευόμενους μάρτυρες, υπάγεται στο καθεστώς των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας «για πρόσωπα που βοηθούν τις Αρχές».

Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο του κ.Λοβέρδου, Νικόλαο Μανία, τον οποίο ήδη από τον Ιανουάριο του 2018 είχαν κατονομάσει ως δωροδοκηθέντα από τη Novartis οι μάρτυρες «Κελέση» και «Σαράφης». Μάλιστα, είχαν καταθέσει ότι η δωροδοκία προς τον σύμβουλο Νικόλαο Μανία, «γινόταν και μέσω εταιρειας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, που έχει συνάψει η Novartis με την εταιρεία συμφερόντων του (έδρα Σκωτία) Minte Ltd. Ελεγαν επίσης, ότι ο ίδιος, ο Νικόλαος Μανίας παρενέβαινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων και «μετέβαλε τις τιμές προς τα πάνω εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Novartis, αλλά και του ιδίου, καθώς λάμβανε γι’ αυτό παράνομα χρηματικά ανταλλάγματα».

egrafo2
egrafo3
egrafo1

 

Με αυτά τα δεδομένα – ότι ο ίδιος κατονομάζεται ως χρηματιζόμενος, άλλα ως δυνάμει ένοχος- εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ποινική αξιολόγηση των όσων κατέθεσε ο Νικόλαος Μανίας στις 4 Απριλίου στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Επιπλέον είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα όσα είπε δεν χαρακτηρίζονται ως μαρτυρία- κατάθεση αλλά ως αναφορά – «έκθεση αναγγελίας αξιόποινης πράξης» και μάλιστα με αυτό το πρόσχημα υπάγεται ο Μανίας στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα πρόσωπα που βοηθούν τις Αρχές.

manias1