Παγκόσμιο μποϊκοτάζ στο Μπρουνέι λόγω της νέας νομοθεσίας

epaselect epa07479464 A Muslim man walks inside the Sultan Omar Ali Saifuddien mosque to perform the sunset prayer in Bandar Seri Begawan, Brunei, 01 April 2019 (issued 02 April 2019). The Sultanate of Brunei will move towards the full implementation of Sharia law on 03 April 2019. EPA/STR BRUNEI OUT

Ταξιδιωτικά γραφεία, το δίκτυο συγκοινωνιών του Λονδίνου και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι μεταξύ των ολοένα και περισσότερων εταιρειών που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι διακόπτουν τις σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον σουλτάνο του Μπρουνέι για να διαμαρτυρηθούν για την υιοθέτηση νομοθεσίας που προβλέπει την ποινή του θανάτου για τους ομοφυλόφιλους και τους μοιχούς στο μικρό αυτό βασίλειο της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το πρώην προτεκτοράτο της Βρετανίας υιοθέτησε από τις 3 Απριλίου νέα νομοθεσία που βασίζεται στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, και τιμωρεί την ομοφυλοφιλία, τη μοιχεία και τον βιασμό με θάνατο και την κλοπή με ακρωτηριασμό, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των πολυτελών ξενοδοχείων που ανήκουν στην επενδυτική εταιρεία του σουλτάνου του Μπρουνέι, ανάμεσα στα οποία είναι το Dorchester στο Λονδίνο και το Beverly Hills στο Λος Άντζελες.

 

Η δημοφιλής παρουσιάστρια Έλεν Ντε Τζενέρις ανέβασε στο Twitter μία λίστα με τα ξενοδοχεία που ανήκουν στο σουλτανάτο, ζητώντας από τους ακολούθους της (77,4 εκατομμύρια followers) να διακόψουν κάθε συναλλαγή.

 

Ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες σταματούν τη συνεργασία τους με την κρατική αεροπορική εταιρεία του Μπρουνέι, ενώ άλλες εταιρείες απαγορεύουν στους εργαζόμενούς τους να διαμένουν στα εννέα πολυτελή ξενοδοχεία που ανήκουν στην Brunei Investment Agency.

Η Transport For London (TFL), η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα συγκοινωνιών του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις διαφημίσεις που παρουσιάζουν το Μπρουνέι ως τουριστικό προορισμό από το δίκτυο μέσων μεταφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας.

Γερμανία, Γαλλία και Αυστραλία έχουν καταδικάσει την απόφαση του σουλτανάτου. «Αυτός ο νόμος δεν ανήκει στον 21ο αιώνα. Πρόκειται να γίνει κάτι που θα μετατρέψει τον Μπρουνέι σε παρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον αναπληρωτής διευθυντής της Asia for Human Rights Watch.

Εξαφανίστηκαν από τα social media τα ξενοδοχεία που ανήκουν στο σουλτανάτο του Μπρουνέι

Και τα 9 ξενοδοχεία σε Λος Άντζελες, Μπέβερλι Χιλς, Λονδίνο, Άσκοτ, Παρίσι, Ρώμη και Μιλάνο έχουν κλείσει τις σελίδες τους στο Facebook ενώ οχτώ από από αυτά έχουν είτε διαγράψει, είτε απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς τους στο Twitter. Το προφίλ του ένατου ξενοδοχείου, του Hotel Principle de Savoia στο Μιλάνο, είναι κλειδωμένο και κανείς δεν μπορεί να διαβάσει ούτε τα παλαιότερα Tweet.

Οι υπεύθυνοι των 6 εκ των 9 ξενοδοχείων έχουν πράξει ακριβώς το ίδιο και στο Instagram, ενώ τα Le Meurice και Hôtel Plaza Athénée στη Γαλλία και το Hotel Eden στη Ρώμη έχουν κάνει τους λογαριασμούς τους «ιδιωτικούς», καθιστώντας και σε αυτή την πλατφόρμα απροσπέλαστες τις παλαιότερες αναρτήσεις.

Εν τω μεταξύ, το TripAdvisor απενεργοποίησε τη δυνατότητα κριτικών και βαθμολογιών των συγκεκριμένων ξενοδοχείων στην πλατφόρμα, με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας να επικαλούνται στην ανακοίνωσή τους «πρόσφατα γεγονότα που προσέλκυσαν την προσοχή των media».

Η αλυσίδα ξενοδοχείων Dorchester Collection –στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων το Bel- Air στο Μπέβερλι Χιλς, αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία στο Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Ρώμη και το Παρίσι—εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι οι αξίες της «δεν έχουν καμία σχέση με τις πολιτικές της ιδιοκτησίας».

«Κατανοούμε την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου, όμως αυτό είναι ένα πολιτικό και θρησκευτικό ζήτημα το οποίο δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει επιπτώσεις στα ξενοδοχεία μας και τα 3.630 μέλη του προσωπικού μας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Εξάλλου περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση με την οποία ζητούν από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να πάρει πίσω το τιμητικό δίπλωμα που έχει απονείμει στον 72χρονο σουλτάνο Χασανάλ Μπολκιάχ.

Ο σουλτάνος πάντως δεν δείχνει καμία διάθεση υποχώρησης και με δήλωσή του το Σαββατοκύριακο επέμεινε ότι το Μπρουνέι «επιβάλλει το δικό του κράτος δικαίου» καθώς η σαρία απαιτεί «σεβασμό και προστασία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΒΒC