Eurogroup: Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειωθεί το αφορολόγητο όριο

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να διευρύνει τη φορολογική βάση, δηλαδή να μειώσει το αφορολόγητο όριο από το 2020, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του σημερινού Eurogroup για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Μάλιστα, το κείμενο προχωρά σε αναλυτική αναφορά στις κυριότερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας και τονίζει: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν όλες τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστούν φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η συλλογή των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα, ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι προσωρινό και θα λήξει στο τέλος του 2019, όπως έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, η σημερινή απόφαση του Eurogroup στέλνει θετικό μήνυμα στις αγορές, γεγονός που έχει ήδη ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της. Μετά το «πράσινο φως» του Eurogroup, τα εθνικά κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ.

Screenshot_1
Screenshot_2