«Κίτρινες κάρτες» για καθυστερήσεις ετοιμάζουν οι δανειστές

Βροχή από «κίτρινες κάρτες» για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 16 μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και για επιλογές της κυβέρνησης, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και οι εξαγγελίες προσλήψεων στο Δημόσιο, θα περιλαμβάνει η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι. Όπως ανέφεραν χθες στο protothema.gr ευρωπαϊκές πηγές, «παρά την προσεκτική διατύπωση, θα είναι μια κακή έκθεση για την Ελλάδα, ιδίως σε σύγκριση με την προηγούμενη».

Η κυβέρνηση θα έχει ένα τελευταίο περιθώριο να κλείσει τα εκκρεμή ζητήματα έως τις παραμονές του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Εάν η ευκαιρία αυτή δεν αξιοποιηθεί, τότε η δόση θα «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Παρότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα τα χρήματα αυτά, η αναβολή της εκταμίευσης θα πλήξει το κυβερνητικό αφήγημα περί «success story», σε μία φάση που σχεδιάζεται η έκδοση 10ετούς ομολόγου και που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα «μυρίζει» πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κυβέρνηση επιδιώκει να… γιορτάσει με έξοδο στις αγορές την Καθαρά Δευτέρα, η οποία συμπίπτει με το επικείμενο Eurogroup (11 Μαρτίου), ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για επίσπευση της έκδοσης και πραγματοποίησή της την προσεχή εβδομάδα.

«Καμπανάκια» θα ηχήσουν σήμερα και από άλλη μία έκθεση, την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπερβολικές ανισορροπίες (excessive imbalances), η οποία θα καλεί την Ελλάδα να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του υψηλού όγκου των «κόκκινων» δανείων, της υψηλής ανεργίας, της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, των υποτονικών επενδύσεων, των περιορισμένων αποταμιεύσεων και του υψηλού δημόσιου χρέους.

Το κοινό στοιχείο των δύο εκθέσεων είναι ότι θα υπογραμμίζουν την ανάγκη δραστικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι η πρόταση που τους έχει στείλει η κυβέρνηση είναι περίπλοκη και αφήνει «παράθυρα» για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μάλιστα, οι τεχνοκράτες των θεσμών έχουν στείλει στην ελληνική πλευρά μια εκτενή λίστα ερωτήσεων και επισημάνσεων, ζητώντας βελτιώσεις και διευκρινίσεις. Η λίστα αυτή και οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις με τις τράπεζες έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλα γράψε-σβήσε στο νομοσχέδιο που είχαν ετοιμάσει τα συναρμόδια υπουργεία και το οποίο είναι πλέον πιθανό να μην καταστεί εφικτό να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, αλλά την επόμενη. Μία από τις πιθανές αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι να προβλεφθούν όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, εισπραττόμενα ενοίκια, άλλα ακίνητα κ.λπ.) για την ένταξη του δανειολήπτη στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Πέραν του πλαισίου που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα ακόλουθα ζητήματα:

1. Τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και ιδίως στην αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού και στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για την οποία ο διαγωνισμός, ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, κηρύχθηκε άγονος.

2. Τη μη ικανοποιητική μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, το οποίο εξακολουθούσε να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

3. Την πρωτοβουλία να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 11%, ποσοστό που οι δανειστές θεωρούν ότι δεν δικαιολογείται από την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της χώρας και είναι πολύ υψηλό.

4. Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Λέρο) έως τον Ιούνιο του 2019, σε συνάρτηση με την προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχει ετοιμάσει λίστα με ισοδύναμα μέτρα ύψους 14 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του και πρωτίστως της Γερμανίας.

5. Την καθυστέρηση στην ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

Ηπιότερες συστάσεις αναμένεται να απευθύνει η έκθεση για τις καθυστερήσεις στην επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, τις οποίες το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποδίδει στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ.

Η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα περιλαμβάνει και επαινετικές αναφορές, καθώς θα αποτιμά θετικά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα περί το 3,6% του ΑΕΠ φέτος. Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα λείπει η επισήμανση για τους δημοσιονομικούς κινδύνους από το κύμα δικαστικών προσφυγών για αναδρομικά από συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) θα συζητήσουν αύριο, Πέμπτη την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και αναμένεται να επισημοποιήσουν την ολιγοήμερη προθεσμία που θα λάβει η κυβέρνηση, για να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα έως τις παραμονές του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Εάν η ελληνική πλευρά ανταποκριθεί, θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση του Euro Working Group (είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης), πιθανώς στις 8 Μαρτίου.