ΠΑΤΡΑ: Τελευταία ευκαιρία για τα “αγνώστου ιδιοκτήτη” ακίνητα – Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου

Mια ακόμα παράταση, πιθανόν η τελευταία, δόθηκε για την καταχώρηση ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη ή την διόρθωση ανακριβούς πρώτης δήλωσης, στο Κτηματολόγιο της Πάτρας.
Η παράταση δόθηκε μέχρι τις 30 Απριλίου 2019, μαζί με άλλες κτηματογραφημένες περιοχές της χώρας, και η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την τροπολογία, δόθηκε παράταση για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν το 2006 και η αρχική δεκατετραετής προθεσμία έληγε εντός του 2018. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διάταξη αφορά δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα σε όλη τη χώρα, καταχωρημένα ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” για τα οποία αν χαθεί η προθεσμία, χάνεται και η κυριότητα, προς όφελος του Δημοσίου.
Πρόκειται για διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες και οικόπεδα, αρκετά εκ των οποίων σε περιοχές με υψηλή εμπορική αξία. Στην Πάτρα, με τις αρχικές εγγραφές τα «πλήρως» και τα «μερικώς αγνώστου ιδιοκτήτη» ξεπερνούσαν τα 9.200 εμπράγματα δικαιώματα.
Στα τέλη του 2015, οι ιδιοκτησίες «αγνώστου» ανέρχονταν σε 5.114 και οι «μερικώς αγνώστου» σε 1.391 περιπτώσεις.
Πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και νομικοί, θεωρούν ότι και αυτή η παράταση θα είναι ανεπαρκής. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει πάγιο αίτημα την παράταση της προθεσμίας αυτής έως τη συμπλήρωση 20ετίας, ώστε να συμβαδίζει με τις σχετικές περί χρησικτησίας και παραγραφής διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Όπως αναφέρει, η αυτόματη «δήμευση» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκείνων που για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετείχαν σε μια διοικητική διαδικασία καταγραφής της, έχει σαφέστατα αντισυνταγματικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι, ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους, δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε δυνατότητα αποζημίωσης.