Έρευνα Yougov: Οι Έλληνες φοβούνται το brain drain όχι το μεταναστευτικό

Μπορεί το μεταναστευτικό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, ωστόσο οι πολίτες της χώρας φοβούνται περισσότερο τη φυγή των μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό. Τον ίδιο φόβο, τη μετανάστευση δηλαδή δικών τους μορφωμένων πολιτών,  φοβούνται κα άλλοι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και της Ανατολής, εν αντιθέσει με τον Βορρά και τη Δύση.

Αυτό αποτυπώνει έρευνα του YouGov για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations – ECFR).

Οπως φαίνεται σε γράφημα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian, πάνω από το 50% των  Ελλήνων ζητούν από τις κυβερνήσεις τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το λεγόμενο brain drain, ενώ το ίδιο αίτημα έχουν επίσης οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Πολωνοί, οι Ούγγροι και οι Ρουμάνοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για χώρες στις οποίες παρατηρείται κατά την τελευταία δεκαετία της κρίσης μείωση του μορφωμένου πληθυσμού.

Αντίθετα, στον ευρωπαϊκό Βορρά παρουσιάζεται αυξημένη η ανησυχία για το μεταναστευτικό και την  αντιμετώπισή του.

Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλές θέσεις των χωρών που οι πολίτες τους απαιτούν η προστασία του περιβάλλοντος να είναι προτεραιότητα ακόμη και εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης.