ΠΑΤΡΑ: Συνάντηση Πελετίδη με τον υπουργό Υγείας για το ΚΕΘΕΑ – Νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, Θόδωρο Τουλγαρίδη, είχαν σήμερα συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον Αναπληρωτή Γ.Γ. Υπ. Υγείας κ. Βαρδαρό, διεκδικώντας τη λειτουργία στην Πάτρα θεραπευτικής δομής και συμβουλευτικού σταθμού για τις εξαρτήσεις. Τον Δήμαρχο συνόδευαν ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) – Παράρτημα Πάτρας Χρήστος Γκρεκιώτης, η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Δήμου Πατρέων Φωτεινή Συριώτη-Κυπραίου και το μέλος του ΔΣ Χρυσόστομος Οικονόμου, η πρόεδρος και η ειδική γραμματέας του Συλλόγου οικογενειών ΚΕΘΕΑ – Οξυγόνο Κωνσταντίνα Μανέτα και Ελισάβετ Καπαγερίδου.
Κατά την συνάντηση ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2019, έγινε μαζική σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο, με θέμα τη διεκδίκηση λειτουργίας κλειστού θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά και συμβουλευτικών σταθμών για τις άλλες εξαρτήσεις. Συνολικά 43 φορείς στηρίζουν τα αιτήματα.
Επεσήμανε το σοβαρό έργο που επιτελείται εδώ και χρόνια από τα «στεγνά» προγράμματα χωρίς υποκατάστατα στην απεξάρτηση των ατόμων και την επανένταξή τους στην κοινωνία, ωστόσο, η Πάτρα, η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο στην Ελλάδα εξακολουθεί σήμερα να μην διαθέτει υπηρεσίες για την υποστήριξη και θεραπεία από τις νόμιμες εξαρτήσεις, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Ενώ τα τελευταία χρόνια τα αιτήματα για αυτού του είδους τις εξαρτήσεις έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, κανένας αναγνωρισμένος δημόσιος φορέας δεν καλύπτει συστηματικά αυτές τις ανάγκες στην περιοχή μας.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι δύο θεραπευτικές κοινότητες, το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ και η ΓΕΦΥΡΑ του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργούσαν στην Πάτρα ως κύρια φάση θεραπείας για χρήστες ναρκωτικών, το τελευταίο διάστημα έχουν πάψει να λειτουργούν, και οι χρήστες της πόλης μας παραπέμπονται για να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους σε θεραπευτικές κοινότητες άλλων πόλεων.
Τόνισε ότι βλέπουμε καθημερινά πως σε συνθήκες φτώχειας, ανεργίας, φραγμών στην μόρφωση και έξαρσης της «ναρκοκουλτούρας» όλο και περισσότεροι νέοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο στους ψεύτικους κόσμους των ουσιών αλλά και των άλλων σύγχρονων εξαρτήσεων όπως είναι το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο. Ζούμε από κοντά το μεγάλο πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών στην πόλη μας το οποίο γίνεται καθημερινά χειρότερο.
Ο Δήμαρχος και τα μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν τα δύο αιτήματα στα οποία έχουν καταλήξει οι 43 φορείς της πόλης και ανέπτυξαν την αναγκαιότητά δημιουργίας των δομών που διεκδικούνται:
• Δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού για νόμιμες εξαρτήσεις (τζόγο, αλκοόλ, διαδίκτυο) ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που καταγράφονται στην περιοχή μας
• Λειτουργία θεραπευτικής δομής όπου θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες της Πάτρας και των γύρω περιοχών να ολοκληρώνουν τη διαδικασία ψυχικής απεξάρτησης στον τόπο τους.
Ο Υπουργός δεν διαφώνησε επί της αρχής, περιμένει το αποτέλεσμα της συνάντησης των φορέων με το ΚΕΘΕΑ και εάν υπάρξει θετική εισήγηση από το ΚΕΘΕΑ υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει τη δημιουργία των δομών με πρόσληψη προσωπικού και την αναγκαία χρηματοδότηση. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, προκειμένου να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν, δήλωσε ότι ο Δήμος θα ενισχύσει την προσπάθεια με παραχώρηση κατάλληλου χώρου.
Ο Δήμαρχος είναι σε επαφή με τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση το επόμενο διάστημα.