ΠΑΤΡΑ: Δύο έργα επί τάπητος, σε σύσκεψη στην Περιφέρεια – Με Πελετίδη, Κατσιφάρα και Κορκολή

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγινε χθες (Τετάρτη 27/3/2019) σύσκεψη παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Κορκολή, του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, κ. Απ. Κατσιφάρα, του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, του Αντιδημάρχου Χρήστου Κορδά και υπηρεσιακών παραγόντων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
1. Χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» Μελετών και του Έργου για την αξιοποίηση των χώρων του πρώην Εργοστασίου Λαδόπουλου ιδιοκτησίας Δήμου Πατρέων, για τη δημιουργία ενός πρότυπου χώρου Διοίκησης (Γραφεία Δήμου Πατρέων, Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ΥΠΕ κλπ.), Μουσειακού χώρου, χώρων εκπαίδευσης (Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο, Νηπιαγωγείο), χώρων πρασίνου, εστίασης και αναψυχής κλπ.
Η μελέτη θα σεβαστεί τα παλαιά βιομηχανικά κελύφη, και το έργο θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή και την Πόλη, αφού ευρίσκεται στην νότια είσοδο της Πάτρας και απέναντι από τις εγκαταστάσεις του Νέου Λιμένα.
Με την ανάδειξη του χώρου και το έργο ανάπλασης της περιοχής των Ζαρουχλεΐκων (πρόγραμμα ΒΑΑ), η ασφυκτικά κλεισμένη στα ανάντι του εργοστασίου περιοχή θα αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά και θα «αναπνεύσει» προς όφελος των κατοίκων της.
Το έργο θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας.
2. Χρηματοδότηση του Έργου για την «Επισκευή και Ενίσχυση του Μεταλλικού κτιρίου του Εργοστασίου Τέχνης, προϋπολογισμού 1.800.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στόχος του έργου είναι η ασφαλής χρήση του θεάτρου, το οποίο μετά τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής βανδαλίστηκε, και η μετά την στατική του ενίσχυση και την θερμομονωτική του επάρκεια να δοθεί για επανάχρηση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και διατάξεις.
Ο περιβάλλων ακάλυπτος χώρος θα διαμορφωθεί με την χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης, εργασίες διαμόρφωσης και πλακόστρωσης κλπ.
3. Χρηματοδότηση του Έργου για την «Μετατροπή του Παλαιού Νοσοκομείου σε Εκθεσιακό Χώρο και Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς» προϋπολογισμού 10.700.000€, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στο δυτικό τμήμα της πτέρυγας Hansen προβλέπεται να λειτουργεί χώρος περιοδικών εκθέσεων και δραστηριοτήτων, στο ανατολικό υπόγειο και ισόγειο και στην ανατολική και βόρεια πτέρυγα θα χωροθετηθεί το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς ενώ θα διαμορφωθεί μικρός συνεδριακός χώρος, καφέ, εστιατόριο χώροι διοίκησης κλπ.
Συμφωνήθηκαν τα βήματα προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση όλων των παραπάνω έργων.